Темою Донбасу можуть спровокувати політичний розкол на виборах - експерт

Темою Донбасу можуть спровокувати політичний розкол на виборах - експерт

Укрінформ
Політики активно використовуватимуть тему Донбасу під час виборчої кампанії, пропонуватимуть шляхи розв’язання ситуації, але навряд чи вони будуть конструктивними.

Таку думку висловила громадський діяч, співзасновник громадської організації «Re:Старт» Оксана Чепіжко на засіданні круглого столу в Укрінформі, організованому ГО «RE:Старт».

“Вибори - це завжди ризик того, що нам запропонують вкрай прості відповіді на дуже складні питання, пов’язані з цією проблематикою. Я переконана, що пропозицій буде дуже багато, але у конструктивності цих пропозицій є сумніви”, - сказала Чепіжко.

Поза сумнівом, додала вона, тема Донбасу обов’язково буде присутня у передвиборчому порядку денному усіх кандидатів, оскільки вони розуміють, що переважна більшість українців очікують від Президента позитивного рішення щодо розв’язання ситуації у Донецькій та Луганській областях, хочуть миру та відновлення регіону. “Я сама є переселенкою і вважаю, що на п’ятому році конфлікту суспільство має запит на системне бачення щодо реінтеграції Донбасу. Тільки системне бачення дає нам шанс перемогти у битві за уми та серця людей, які зараз перебувають на непідконтрольній території України, за тих, хто зараз мешкає на звільнених територіях та поруч із ними”, - наголосила громадський діяч.

Виконавчий директор Центру соціальних досліджень «Софія» Володимир Лупацій висловив стурбованість стосовно того, як саме ця тема буде “обіграна” учасниками виборчих перегонів. “Особисто у мене є побоювання стосовно того, що нас очікує брудна кампанія, під час якої будуть спроби не стільки вирішувати проблему Донбасу, скільки перетворити її на інструмент політичного розколу усередині країни. Думаю, що і внутрішні, і зовнішні гравці намагатимуться нав’язати суспільству дискурс про вибір між партією війни та партією миру”, - сказав він.

Водночас Лупацій зазначив, що влада нині не оприлюднює своє бачення щодо майбутнього Донецької та Луганської областей. “А таку дискусію треба починати. І з боку експертів також, і економістів, бо незрозуміло, якою може бути модель відновлення. Може, ми отримаємо принципово новий постконфліктний регіон, не провівши відповідний аудит та інвентаризацію того, наскільки він взагалі буде придатний для життя. Ми не можемо навіть запросити до відновлення міжнародних донорів. Чи, може, Україна буде сама займатися відновленням? Тут є багато питань, про які варто говорити”, - додав він.

Читайте також: Ідею "референдуму" на Донбасі Турчинов порівняв з лекцією колорадським жукам

У свою чергу директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик висловив думку про те, що говорити про конкретну модель реінтеграції Донбасу без вирішення питання щодо виведення звідти російських військ недоречно. “Тому коли ми говоримо про побудову моделі реінтеграції та постконфліктну модель, то це тільки теорія. Без завершення військової фази, бажано з мінімальними втратами для України, говорити про будь-яку інтеграцію є передчасним, бо можемо отримати зовсім іншу ситуацію, ніж є зараз”, - сказав він.

«RE:Старт» – громадська платформа для впровадження принципів сталого розвитку в Україні. Діяльність організації спрямована на вирішення проблем, пов’язаних з інтеграцією ВПО до місцевих спільнот, а також на стабільний розвиток економіки на основі інновацій, підвищення рівня освіти, справедливий доступ до суспільних ресурсів, виключення дискримінації в усіх її проявах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-