МінТОТ ініціює українські санкції за будівництво Керченського мосту

МінТОТ ініціює українські санкції за будівництво Керченського мосту

Укрінформ
Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МТОТ) ініціює застосування санкцій до осіб, що були залучені до процесу незаконного будівництва Керченського мосту.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Незаконним є будівництво мосту через Керченську протоку (Керченський міст), що здійснювалося на підставі одного з пріоритетів, передбачених у документі окупаційної влади  «О стратегии социально-экономического развития Республики Крым до 2030 года», та затверджених так званим «Законом Республіки Крим». Генеральним підрядником з проектування і будівництва транспортного переходу через Керченську протоку визначено ТОВ «Стройгазмонтаж». Також 24 березня 2016 року оприлюднено перелік компаній, що були визначені субпідрядниками будівництва транспортного переходу через Керченську протоку. У зв’язку з цим МінТОТ ініціювало питання застосування санкцій до 19 юридичних осіб (приватних компаній та компаній в федеральній власності РФ, федеральних установ РФ) та 22 фізичних осіб, які є керівниками/засновниками юридичних осіб, залучених до процесу незаконного будівництва Керченського мосту, з урахуванням наявної інформації та підготувало  відповідний пакет документів", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Кримські проекти: Клімкін застеріг євробізнес від “слизького схилу”

Запровадження санкцій до усіх причетних юридичних осіб (приватних компаній та компаній в федеральній власності РФ, федеральних установ РФ) та фізичних осіб, що брали участь у незаконному будівництві Керченського мосту унеможливить  економічні відносини з Україною, дозволить обмежити або припинити економічні відносини з країнами Європейського Союзу та Сполученими Штатами Америки, вважають у МінТОТ.

Як зазначається, більшість з переліку фізичних та юридичних осіб так чи інакше залучені до здійснення Російською Федерацією великих інфраструктурних проектів, спрямованих на незаконне включення інфраструктури тимчасово окупованого Кримського півострова до складу Російської Федерації. В тому числі, на забезпечення транспортної доступності Кримського півострова з території Російської Федерації.

Прийняття проекту розпорядження про застосування санкцій до причетних до будівництва Керченського мосту відповідає позиції України в питанні захисту права користування виключною морською економічною зоною, запроваджує санкції стосовно юридичних та фізичних осіб, що були визначені підрядниками та взяли участь в незаконному будівництві транспортного переходу через Керченську протоку, наголошують у відомстві.

На сьогодні проект розпорядження щодо застосування санкцій причетних до будівництва Керченського мосту вже погоджено з центральними органами виконавчої влади  та спеціальними правоохоронними органами і направлено до Кабінету Міністрів України. В подальшому відповідне розпорядження буде винесене на розгляд уряду та на засідання Ради національної безпеки та оборони України.

Як повідомляв Укрінформ, Європейський Союз запровадив санкції щодо шести російських компаній, які брали участь у будівництві Керченського мосту. Таким чином, з 31 липня під європейськими санкціями знаходяться АТ «Інститут Гіпробудміст-Санкт-Петербург», АТ «Суднобудівельний завод «Затока», ТОВ «Будгазмонтаж – Міст» і вологодське АТ «ВАД». 

Окрім того, під санкції потрапили дві компанії Аркадія Ротенберга - ПАТ «Містотрест» і ТОВ «Будгазмонтаж», які раніше були включені у список санкцій США.

У Краснодарському краю РФ 15 травня офіційно запустили автомобільний рух на мосту через Керченську протоку в окупований Росією Крим.

Раніше цього місяця Європейський Союз прийняв рішення про запровадження індивідуальних санкцій проти шести осіб, причетних до незаконного будівництва мосту.

Президент України Петро Порошенко назвав незаконне будівництво Керченського мосту черговим свідоцтвом зневаги міжнародним правом з боку Кремля.

За словами секретаря Ради національної безпеки й оборони Олександра Турчинова, будівництво Росією мосту через Керченську протоку в окупований Крим створило ряд серйозних загроз і методів тиску на Україну, ключовим з яких є загроза національної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-