Україна протестує через вироки окупантів Панову й Балуху

Україна протестує через вироки окупантів Панову й Балуху

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України висловило категоричний протест у зв'язку з рішеннями "судів" російської окупаційної влади Криму у справах громадян України Євгена Панова та Володимира Балуха.

Про це йдеться у коментарі МЗС України у зв'язку з рішеннями російської окупаційної влади Криму у справі громадян України Євгена Панова та Володимира Балуха.

 "Міністерство закордонних справ України висловлює категоричний протест у зв'язку з рішеннями т.зв. "судів" російської окупаційної влади Криму від 13 липня 2018 року у справах громадян України Євгена Панова та Володимира Балуха", - йдеться у повідомленні.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що обвинувачення Євгена Панова в "участі в диверсійно-терористичній діяльності" є "сфабрикованими та політично вмотивованими, а його засудження до 8 років колонії суворого режиму - нелегітимним".

"Особливе занепокоєння викликає той факт, що під час проведення "досудових слідчих дій" до Євгена Панова застосовувалися тортури, що є грубим порушенням засадничих норм міжнародного права у сфері прав людини, закріплених, зокрема, у Загальній декларації прав людини від 10 грудня 1948 року, а також у низці міжнародних конвенцій, що засуджують катування та інше нелюдське поводження", - зазначається в коментарі.

Читайте також: Кримський "суд" відмовив Балуху в умовно-достроковому звільненні

В МЗС також рішуче засудили триваючі репресії проти Балуха, якому т.зв. "залізничним районним судом" в окупованому Сімферополі 13 липня було відмовлено в умовно-достроковому звільненні. "Вимагаємо від держави-окупанта негайно припинити репресії проти громадян України Євгена Панова, Володимира Балуха, а також понад 60 наших співвітчизників, що утримуються Кремлівським режимом в Росії та в окупованому Криму, звільнити їх з-під варти та забезпечити безперешкодне повернення додому", - заявили у відомстві.

Також в МЗС вкотре наполягли на виконанні Російською Федерацією у повному обсязі резолюцій Генеральної Асамблеї ООН "Територіальна цілісність України" від 27 березня 2014 р., "Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим і м.Севастополь (Україна)" від 19 грудня 2016 р. і 19 грудня 2017 р., а також наказу Міжнародного суду ООН щодо запобіжних заходів у рамках позову України проти РФ стосовно застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

"Закликаємо світову спільноту, міжнародні правозахисні інституції вжити всіх можливих правових і дипломатичних заходів з метою звільнення громадян України, незаконно утримуваних в Росії та на території тимчасово окупованого Криму; притягнення осіб, відповідальних за порушення прав людини та тортури на території окупованого Криму, до відповідальності; а також посилити тиск на країну-окупанта з метою відновлення суверенітету і територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах",  - йдеться у повідомленні.

Читайте також: "Кримського диверсанта" Панова засудили до 8 років колонії суворого режиму

Як повідомлялося, т. з. "залізничний районний суд Сімферополя" в  окупованому відхилив клопотання адвоката Ольги Дінзе про умовно-дострокове звільнення українця Володимира Балуха за вироком першої кримінальної справи.

Раніше 5 липня "суддя" Тетяна Пиркало присудила активісту Балуху три роки позбавлення волі із відбуванням покарання у виправній колонії загального режиму. "Суд" визнав його винним за ч. 2 ст. 321 КК РФ (дезорганізація діяльності установи, що забезпечує ізоляцію від суспільства). За сукупністю із попередніми кримінальними справами - це 5 років позбавлення волі з відбуванням покарання у виправній колонії загального режиму і штраф у 10 тис. рублів (близько 4 600 гривень).

13липня "верховний суд Криму" також оголосив вирок українцю Євгену Панову, обвинуваченому в підготовці диверсії на території анексованого півострова, - його засудили до 8 років колонії суворого режиму.

Як відомо, всього в Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-