Рада уточнила порядок апеляції до Антикорупційного суду

Рада уточнила порядок апеляції до Антикорупційного суду

Укрінформ
Верховна Рада врегулювала питання організації та діяльності ВАС та гарантій діяльності його суддів, а також встановила розгляд цим судом скарг на судові рішення, ухвалені до дня початку роботи Антикорупційного суду.

За прийняття в цілому законопроекту № 7441 "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з прийняттям закону "Про Вищий антикорупційний суд" проголосували 254 депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Перед голосуванням в цілому за законопроект заступник голови правового комітету Сергій Алєксєєв запропонував повернутись до розгляду тих правок, які були раніше підтримані комітетом, але не проголосовані депутатами у сесійній залі. Депутати одним голосуванням підтримали ряд таких поправок. Також депутати повернулись до редакції положення законопроекту щодо апеляційного розгляду справ ВАС, запропонованої Президентом Петром Порошенко у першому читанні із рядом доповнень, зачитаних під стенограму щодо конкретизації назви судів і термінів розгляду.

Так, парламент встановив, що "оскарження судових рішень, ухвалених до дня початку роботи Антикорупційного суду, у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених цим до підсудності Вищого антикорупційного суду, здійснюється за правилами підсудності, передбаченими цим Кодексом".

Законом вносяться зміни до Закону "Про судоустрій і статус суддів", що передбачають, зокрема, деталізацію діяльності палат вищих спеціалізованих судів та закріплення певної інституційної, організаційної, кадрової та фінансової автономії апеляційної палати Вищого спеціалізованого суду.

До другого читання депутати вилучили положення редакції першого читання щодо врахування при розподілі справ у судах, місцезнаходженням яких є декілька населених пунктів, розташування робочих місць суддів у відповідних населених пунктах.

Вилучено також по всьому тексту законопроекту положення редакції першого читання, яким пропонувалася ліквідація територіальних управлінь Державної судової адміністрації України.

Окрім того, вилучено положення редакції першого читання, яким пропонувалися зміни щодо регулювання роботи Громадської ради доброчетності, зокрема щодо збільшення кількості призначених членів ради доброчесності для набуття нею правомочності із 10 до 11 членів.

Вищі спеціалізовані суди законом визначаються головними розпорядниками коштів держбюджету.

Статтю 160 закону "Про судоустрій і статус суддів" замінено на главу 4 "Служба судової охорони", в якій врегульовуються питання забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в судах, статусу, повноважень Служби судової охорони (ССО), проходження служби у ССО, спеціальних звань та соціального захисту співробітників служби.

Процесуальні кодекси доповнюються положенням про те, що у разі переведення судді до суду, юрисдикція якого поширюється на територію, на яку поширювалася юрисдикція суду, з якого суддя був переведений, такий суддя продовжує розгляд справ, що перебували у його провадженні на момент переведення.

Читайте також: Розгляд всіх переданих справ у ВАС може тривати роками - комітет Ради

Як повідомлялося, 7 червня Верховна Рада ухвалила закон "Про Вищий антикорупційний суд", яким визначаються засади організації та діяльності Вищого антикорупційного суду, спеціальні вимоги до суддів цього суду та гарантії їх діяльності. При ухваленні закону "Про Вищий антикорупційних суд" парламент встановив, що судовий розгляд кримінальних проваджень щодо злочинів, віднесених цим Кодексом до підсудності Вищого антикорупційного суду, який розпочато у судах першої або апеляційної інстанцій та не закінчено до дня початку роботи ВАС, продовжується у цих судах. Зазначені кримінальні провадження не можуть бути передані до Вищого антикорупційного суду.

Згідно з законом, ВАС здійснюватиме правосуддя у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до його юрисдикції (підсудності), а також шляхом здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у таких кримінальних провадженнях.

16 червня Президент Петро Порошенко заявив, що робитиме все можливе з метою створення Антикорупційного суду до початку передвиборної президентської кампанії у грудні цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-