Розгляд всіх переданих справ у ВАС може тривати роками - комітет Ради

Розгляд всіх переданих справ у ВАС може тривати роками - комітет Ради

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя ухвалив до другого читання текст законопроекту №7441 про внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів, але не визначився стосовно правок про апеляційний розгляд ВАС.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні комітету у середу його більшістю, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Комітет підтримав пропозицію робочої групи рекомендувати парламенту визначитись із цими правками у сесійній залі. 

Заступник голови комітету, член робочої групи Сергій Алєксєєв (БПП) наголосив, що група не змогла визначитись щодо того, яку кількість справ необхідно буде передавати ВАС. "У нас більше ніж 2 тисячі справ підсудні НАБУ, але в провадженні знаходиться понад 30. Особисто я подав правду, щоб передавали всі справи, але робоча група не знайшла консенсусу", - зазначив Алєксєєв. 

Голова комітету Руслан Князевич наголосив, що позиція МВФ передбачає необхідність передачі всіх справ у судах першої інстанції до ВАС, але розгляд усіх цих справ може затягнутись на роки. 

Князевич зазначив, що комітет зможе провести окреме засідання після узгодження тексту правок щодо апеляційного розгляду справ. 

Усього до законопроекту було подано 218 правок народних депутатів. 

Як повідомлялося, Верховна Рада у четвер планує розглянути у другому читанні законопроект №7441, що передбачає внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з ухваленням закону про Вищий антикорупційний суд, яким пропонується врегулювати питання організації та діяльності ВАС і який має містити норму закону про Антикорупційний суд у частині апеляцій. 

21 червня Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №7441, яким пропонується врегулювати питання організації та діяльності Вищого антикорупційного суду та гарантій діяльності його суддів.

Того ж дня ВР ухвалила закон "Про утворення Вищого антикорупційного суду", яким запустила створення ВАС.

7 червня Рада ухвалила закон "Про Вищий антикорупційний суд", яким визначаються засади організації та діяльності Вищого антикорупційного суду, спеціальні вимоги до суддів цього суду та гарантії їх діяльності.

Згідно з законом, ВАС здійснюватиме правосуддя у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до його юрисдикції (підсудності), а також шляхом здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у таких кримінальних провадженнях.

Читайте також: Парубій сподівається, що поправку до закону про ВАС ухвалять у четвер

У Комітеті Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя 13 червня нагадали, що редакція законопроекту про Вищий антикорупційний суд, прийнята парламентом у першому читанні, передбачала передачу усіх судових справ, судовий розгляд яких у судах першої та апеляційної інстанцій не закінчено до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду до цього суду. Але під час підготовки до другого читання стосовно цього положення були внесені правки. 

Проте, за інформацією деяких ЗМІ, у Венеціанській комісії заявили, що не наполягали на включенні в закон про Антикорупційний суд норми про те, щоб справи проти корупціонерів, які вже спрямовані до суду, не підлягали апеляції у Вищому антикорупційному суді. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-