Рада ухвалила закон про правовий статус зниклих безвісти

Рада ухвалила закон про правовий статус зниклих безвісти

Укрінформ
Рада прийняла Закон України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти».

За ухвалення відповідного законопроекту №5435, який забезпечує правове регулювання відносин, пов’язаних із їхнім обліком і розшуком задля максимального подолання руйнівних наслідків збройний конфлікт на території України, у другому читанні та в цілому проголосували 238 народних депутатів при мінімально необхідній кількості 226 голосів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Відповідно до закону, особа набуває статусу зниклої безвісти з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи безвісти та її розшук. Також підставою для цього є рішення суду. При цьому набуття відповідного статусу не зменшує обсяг цивільної правоздатності такої особи. Разом з тим за нею зберігаються місце роботи та посада. Водночас за зниклою безвісти особою, яка була уповноважена на виконання функцій держави, зберігаються також і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування.

Особам, які зникли безвісти під час проходження військової служби внаслідок збройного конфлікту або воєнних дій, надаються гарантії, передбачені зокрема законом «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

«За даними Міжнародного Комітету Червоного Хреста, в Україні – щонайменше 1,5 тисячі людей, які зникли безвісти. Але за тими ж даними, приблизно, або щонайменше, одна тисяча одна тисяча тіл є не ідентифікованими. Частина з них продовжує знаходитись у моргах, частина – у «братських могилах». І це не просто зниклі безвісти, тому що в Україні щороку реєструються приблизно 34-35 тисяч заяв про зниклих безвісти, а це – зниклі безвісти під час війни, в зоні конфлікту. Тому організуюча ідея цього закону – визначити правовий статус цих осіб, створити спеціальний орган, який був складовою державної системи розшуку осіб, зниклих безвісти», – пояснив голова комітету ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря, презентуючи доопрацьований законопроект.

Читайте також: Порошенко назвав "найвищий пріоритет" своєї зовнішньої політики

Так, законом передбачено створення при Кабінеті міністрів Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, яка є постійно діючим консультативно-дорадчим органом. Ця Комісія забезпечуватиме координацію діяльності держорганів, уповноважених на облік і розшук осіб, зниклих безвісти, у тому числі в районі проведення АТО на території Донецької та Луганської областей. До її складу входитимуть представники, визначені Нацполіцією, Службою безпеки України, Генпрокуратурою, Міністерством оборони, міжнародним Комітетом Червоного Хреста та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.

Серед повноважень Комісії – ведення Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, який створюється з метою збирання, накопичення та централізації відомостей про таких осіб, а також обліку інформації, необхідної для їх ефективного розшуку. Законом визначено, що Комісія як держатель цього реєстру визначає механізм інформаційної взаємодії між ним, Єдиним реєстром досудових розслідувань та іншими базами даних органів державної влади. В Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, міститиметься зокрема інформація, що дає змогу ідентифікувати зниклого безвісти, відомості про наявність або відсутність судового рішення про визнання розшукуваних осіб, а також дані про невпізнані останки таких осіб та пов’язані з ними речі.

Інформація з реєстру може надаватися на підставі запиту, поданого до Комісії, протягом 10 робочих днів з дня прийняття відповідного рішення.

Під час розгляду поправок перший заступник голови ВР, співавтор закону Ірина Геращенко також зазначила, що під час підготовки законопроекту до другого читання були враховані й ключові новели альтернативного проекту №5435-1 авторства народного депутата Мустафи Найєма. Альтернативний законопроект зокрема передбачає внесення змін до Кримінального кодексу України щодо криміналізації насильницьких зникнень, а також право родичів осіб, зниклих безвісти, на отримання пенсії у зв’язку із втратою годувальника, оскільки вони знаходились на повному її утриманні (зокрема, діти) і є соціально вразливою категорією громадян.

Так, законом визначено, що право на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника виникає через один місяць з дня внесення інформації про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Вона виплачується за весь час, протягом якого особа зберігає правовий статус зниклої безвісти.

Цей Закон набуває чинності наступного дня після його опублікування.

Як повідомляв Укрінформ, у першому читанні ВР ухвалила цей законопроект 18 січня 2018 року. 

 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-