Рада Європи розкритикувала законопроект про протидію кіберзагрозам в Україні

Рада Європи розкритикувала законопроект про протидію кіберзагрозам в Україні

Укрінформ
РЄ розмістила на Платформі для захисту журналістики попередження на українській сторінці, яке стосується законопроекту №6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«4 липня 2018 року Комітет Верховної Ради України з питань безпеки та оборони затвердив проект закону, який дозволить суду та Раді національної безпеки та оборони приймати рішення про блокування інтернет-сайтів, які загрожують національній безпеці, без рішення суду», - вказано у попередженні.

У повідомленні описується зміст документу, зокрема те, що згідно з законопроектом, інтернет-сайти можуть бути тимчасово заблоковані, якщо вони "загрожують національній безпеці" або "впливають на прийняття рішень, або дії чи бездіяльність органів державного чи місцевого самоврядування, посадових осіб цих органів, об'єднань громадян, або юридичні особи".

Окрім того, інтернет-провайдери повинні придбати обладнання, яке дозволить службам безпеки стежити за трафіком та блокувати веб-сайти, коли вони вважають це необхідним. Якщо інтернет-провайдери не виконають вимогу, вони будть повинні сплатити штраф в розмірі 1% від своїх річних доходів, при повторних правопорушеннях - штраф у розмірі 5%.

Читайте також: Законопроект про блокування сайтів доопрацюють – депутат

«Кілька організацій із захисту ЗМІ оцінили законопроект як спосіб запровадження інтернет-цензури та порушення конфіденційності в інтернеті. На думку депутатів, які підтримали проект поправок, законопроект не був спрямований на обмеження свободи інтернет-користувачів, а на боротьбу з тероризмом та кібер-терористичною діяльністю», - вказано у повідомленні.

На платформі також вказано, що представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір, «висловив стурбованість щодо українського законопроекту протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-