Україна виступає проти політизації українсько-польської історії - Порошенко

Україна виступає проти політизації українсько-польської історії - Порошенко

Укрінформ
Україна виступає проти політизації трагічних сторінок українсько-польської історії та розраховує на внесення змін до закону про польський Інститут національної пам’яті у частині, що стосується українців.

Про це заявив Президент Петро Порошенко, виступаючи у польському селі Сагринь на відкритті Меморіалу пам’яті українців, які загинули від рук польських «селянських батальйонів» та підрозділів Армії Крайової у 1944 році, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми проти односторонніх політичних оцінок спільного історичного минулого, оскільки вони не сприяють процесу нашого історичного примирення. Ми підтримуємо ініціативи щодо перегляду відомих змін до польського законодавства про Інститут національної пам’яті й розраховуємо, що буде також переглянуто положення, яке стосується оцінки українців. Ми - за фаховий діалог на рівні істориків і проти політизації чутливих питань спільного історичного минулого”, - підкреслив глава Української держави.

Читайте також: Порошенко у Польщі вшанував пам’ять українців, які загинули у 1944 році

Він наголосив, що “страшні сторінки” спільного українсько-польського минулого не мають бути визначальними для сьогодення і для спільного європейського майбутнього обох держав.

Порошенко також закликав українців і поляків “перед пам’яттю невинних жертв Сагрині” до взаємного християнського прощення, але не до помсти.

“І в Україні, і в Польщі пам’ять про кожне трагічно обірване життя має остудити гарячі голови тих, хто тяжіє до розвішування ярликів, тих, хто розпалює ненависть, тих, хто закликає до помсти”, - зазначив глава Української держави.

Водночас він нагадав, що український і польський народи поєднують спільність культур, традицій, близькість мов, а також досвід спільної боротьби за власну свободу проти іноземних поневолювачів, проти імперських і тоталітарних режимів.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко у неділю, 8 липня, перебуває з робочим візитом у Республіці Польща на запрошення української громади. Президент відвідає також Волинську область з метою участі у заходах із вшанування пам’яті українців – жертв польсько-українського конфлікту 1943-1944 років.

Водночас президент Польщі Анджей Дуда перебуває в Україні, на Волині, де бере участь у заходах, приурочених до 75-ї річниці Волинської трагедії.

В Україні та Польщі різне ставлення до подій на Волині та у Східній Галичині 1943-1944 років. Сейм Польщі назвав Волинську трагедію геноцидом польського народу, українські історики це заперечують. Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість українських істориків переконані у відповідальності за ці злочини обох сторін. У Польщі вважають, що в результаті етнічних чисток загинуло понад 100 тис. поляків і 5-10 тис. українців. Натомість в Україні говорять про кілька десятків тисяч убитих поляків та до 20 тис. українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-