У Раді зробили заяву щодо запрошення пропагандистів РФ на конференцію ОБСЄ

У Раді зробили заяву щодо запрошення пропагандистів РФ на конференцію ОБСЄ

Укрінформ
У Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики заявили, що запрошення на конференцію ОБСЄ пропагандистів з російських ЗМІ може бути розцінене як провокація.

Про це йдеться у заяві комітету, прийнятій 4 липня й оприлюдненій на сайті ВР.

"Ми не можемо не відзначити, що інформаційна війна є інтегральною складовою агресії Російської Федерації, і в таких умовах Україна змушена адекватно та пропорційно реагувати на відповідні загрози, захищаючи власний суверенітет і незалежність. Відтак, запрошення на конференцію ОБСЄ російських пропагандистів з російських ЗМІ, які неодноразово вдавалися до інформаційних маніпуляцій проти України, можна трактувати як пряму провокацію", - наголошується у документі.

Члени комітету також заявили про неприпустимість "використання міжнародної конференції для організації провокацій проти політичного в'язня Кремля Олега Сенцова".

Вони наголошують, що саме Російська Федерація є однією з найбільших загроз для свободи слова і демократії у світі. Крім того, російські медіа перетворилися на інструменти пропаганди та поширення фейків, спрямованих на підбурювання до дискримінації, ворожнечі та насильства, що відчуває на собі не лише Україна, а й ціла низка інших країн.

У комітеті підкреслили: не можна ігнорувати потребу в розробці інструментів для захисту демократії від інформаційної зброї, яка становить серйозну загрозу для прав людини та світової безпеки.

Читайте також: Російських тролів США будуть знаходити протягом доби - представник Держдепу

При цьому звертається увага на неприпустимість втягнення таких авторитетних міжнародних організацій, як Організація з безпеки та співробітництва у Європі, у гібридну війну, яку Російська Федерація веде проти України.

"Одним із елементів такої війни є сам факт заперечення збройної агресії РФ проти України, і, на жаль, ОБСЄ, проводячи міжнародну конференцію «Посилення свободи і плюралізму засобів масової інформації в Україні під час конфлікту в країні та навколо неї», повторює кліше російської пропаганди", - зазначається у заяві.

Члени комітету наголошують, що така назва конференції є провокативною та некоректною, оскільки не існує жодного «конфлікту в країні», натомість має місце збройна агресія РФ проти України, а також анексія Російської Федерації частини української території всупереч всім міжнародним угодам. І факт такої агресії визнаний як міжнародними організаціями, так і більшістю країн світу.

“Ми завжди стояли і будемо стояти на сторожі захисту прав журналістів та свободи слова в Україні. В той же час, ми закликаємо організаторів конференції, в тому числі представника ОБСЄ Арлема Дезіра, більш фахово розібратися в ситуації щодо гібридних інформаційних впливів, аби не перетворювати ОБСЄ в інструмент російських маніпуляцій", - йдеться у заяві.

Як відомо, 26 червня у Києві пройшла експертна конференція ОБСЄ «Посилення свободи і плюралізму ЗМІ в Україні під час конфлікту в Україні та навколо неї».

Прикордонники не пропустили в країну російських пропагандистів - телеведучого Євгена Примакова та кореспондента телеканалу RT Полі Слієр, яким заборонено в'їзд терміном на п'ять років. Обоє згодом заявили, що були запрошені на конференцію, організовану офісом Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

Водночас участь у конференції брав начальник відділу міжнародних інформаційних проблем департаменту інформації і друку МЗС РФ Максим Буякевич, який, зокрема, під час свого виступу закликав Україну відмовитися від практики закриття російських ЗМІ.

Під час цієї конференції на трибуну також вийшов чоловік у військовій формі українського зразка і заявив, що особисто займався перевезенням вибухівки для Олега Сенцова, який планував теракт у Криму.

Український кінорежисер Олег Сенцов засуджений російським судом до 20-ти років колонії суворого режиму за сфабрикованим обвинуваченням у підготовці терористичного акту. 14 травня 2018 року він оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити утримуваних у РФ українських політв'язнів.

Загалом у Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-