Для тіснішої інтеграції з ЄС обрано чотири галузі - Климпуш-Цинцадзе

Для тіснішої інтеграції з ЄС обрано чотири галузі - Климпуш-Цинцадзе

Укрінформ
Керівництво Парламенту та комітетів Верховної Ради України, представники Уряду та посли держав-членів ЄС обговорили напрями поглиблення співпраці на шляху євроінтеграції України.

Як повідомляє Урядовий портал, зустріч відбулася у понеділок, 2 липня, у Верховній Раді напередодні 20-го ювілейного Саміту Україна - ЄС, який заплановано на 9 липня.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе під час виступу зазначила, що Угода про асоціацію є найбільш амбітною угодою, яка коли-небудь укладалася Євросоюзом з третьою країною, і є співставною із тими завданнями, які брали на себе країни-кандидати на вступ до ЄС.

За її словами, для подальшої більш тісної інтеграції з ЄС обрано чотири галузі: інтеграція України до енергетичного, в першу чергу газового ринку ЄС, поглиблене співробітництво у сфері цифрової економіки, співробітництво у сфері юстиції, свободи та безпеки, а також активізація взаємодії у сфері митної співпраці та технічного регулювання.

Іванна Климпуш-Цинцадзе  зазначила, що імплементація Угоди призвела до якісних змін в житті країни, як у секторальному, так і у горизонтальному вимірах. Зокрема, серед горизонтальних змін - збільшення обсягів експорту України до країн ЄС у 2017 році до 40,5% та імпорту ЄС до України до 41,9%. Між Україною та країнами ЄС вже діє єдине правове поле діяльності компаній на основі принципів та вимог права ЄС. Запроваджено систему  ринкового нагляду за принципами, що існують в європейських країнах. Затверджено та розпочато реалізацію комплексного Плану заходів з виконання Угоди, яке дозволило визначити вузькі місця процесу європейської інтеграції в цілому. Цей аналіз допоміг сформувати чітку дорожню карту урядово-парламентської взаємодії, визначити спільні з ЄС пріоритети виконання Угоди та належним чином організувати роботу як всередині міністерств, так і міжвідомчу координацію.

Говорячи про секторальні зміни, Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що найбільш значні успіхи простежуються в освітньому та фінансовому секторах, енергетиці, енергоефективності та підприємництві, удосконаленні нормативно-правової бази з питань банківського регулювання та нагляду. Разом з тим, є сектори, у яких імплементація необхідних реформ не відбувається настільки швидко, як це потрібно. Це, передусім, сектор громадського здоров’я, реформування вітчизняної наукової сфери, приведення законодавства України до європейського у секторах транспорту та поштових послуг. 

Віце-прем’єр-міністр подякувала депутатам за ефективну співпрацю щодо імплементації євроінтеграційних законопроектів та зазначила, що її результати можуть бути успішно впроваджені лише за подальшої підтримки міжнародних партнерів. Іванна Климпуш-Цинцадзе також наголосила на необхідності підвищення інституційної спроможності органів, які відповідають за координацію євроінтеграції. Зокрема, в Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції не вистачає фахівців, а ті, що є, перевантажені. 

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що до саміту Україна-ЄС Парламент має ухвалити заяву про посилення заходів щодо політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС, в якій буде засвідчено “відданість виконанню домашнього завдання” Україною у контексті імплементації Угоди про асоціацію та звернено увагу європейців на необхідність посилювати підтримку України на шляху реформ і в питанні безпеки.

Читайте також: Парубій розповів, як Україна виконує вимоги асоціації з ЄС

Голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі наголосив на тому, що напередодні саміту Україна – ЄС представникам країн Євросоюзу важливо розуміти погляд України стосовно подальшого розвитку відносин з ЄС. Він зазначив, що передумовою успішної реалізації Угоди є якісна координація зусиль Уряду та Парламенту, а також координація роботи в цьому напрямі всередині Уряду.

За словами Хюга Мінгареллі, Україна має багато успіхів на шляху впровадження європейських змін, проте необхідно, щоб протягом наступних двох місяців кілька міністерств виконали термінову роботу з підготовки євроінтеграційних законопроектів для внесення їх в сесійний зал восени. Окрім того, за його словами, потрібно пріоритетизувати зусилля та здійснювати моніторинг роботи для виявлення слабких місць, а також посилювати комунікацію євроінтеграційних змін для населення України.

Фото: Урядовий портал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-