Геращенко повідомила, коли Фріш обіцяє відвідати тюрми на окупованих територіях

Геращенко повідомила, коли Фріш обіцяє відвідати тюрми на окупованих територіях

Укрінформ
Координатор ОБСЄ Тоні Фріш відвідає тюрми на окупованих територіях України на початку вересня.

Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську, перший віце-спікер Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

"На нашу вимогу, координатор ОБСЄ Т. Фріш відвідає тюрми на окупованих територіях. Правда, як він заявив, тільки на початку вересня.... Українські переговорники висловили розчарування, що координатор не знайшов можливості пришвидшити свій візит", - написала Геращенко за підсумками чергових засідань робочих груп, які відбулися у Мінську в середу, 27 червня.

За її словами, "повністю підконтрольні представники ОРДЛО і їх російські куратори демонструють цілком деструктивну позицію, тому ні на крок не просунулися в питанні звільнення, пошуку зниклих, відкриття КПВВ «Золоте», чи будівництва мосту в Станиці Луганській".

Читайте також: Геращенко про резолюцію ПАРЄ: Політв'язнями визнані й бранці на окупованому Донбасі

Українська сторона вимагає від координатора ОБСЄ офіційно поставити в порядок денний наступної першої зустрічі, першим питанням звільнення в форматі 23-23, росіян на українців.

"Ми готові передати всіх, хто в запитуваних в списках ОРДЛО, підпадає під мінські угоди. Наголошуємо, що росіяни можуть бути передані тільки РФ, й тільки в обмін на українців в тюрмах РФ. Й це є чітка директива Президента Порошенка. Також не може бути й мови про передачу беркутівців і інших осіб, що здійснили теракти в Одесі, Харкові, Херсоні і т.д.", - пише представник України.

Геращенко також наголосила, що в ході зустрічей координатор ОБСЄ пропонував прийняти спільну заяву про неприпустимість тортур в тюрмах. Однак, українська сторона наполягає, що в цій заяві має бути зафіксована норма про безперешкодний і гарантований доступ МКЧХ до тюрем, в першу чергу на окупованих територіях.

"Ми підпишемо цю декларацію, коли там буде зафіксована норма і зобов‘язання допуску МКЧХ до тюрем в РФ, до українських політв‘язнів в РФ. Бо вони в повній ізоляції. Й, до речі, таке формулювання повністю відповідатиме й прийнятій сьогодні резолюції ПАРЄ. А пустопорожні декларації , без наповнення змістом і без гарантій виконання, особливо боку РФ, нікому не потрібні", - підкреслила  перший віце-спікер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-