Геращенко про резолюцію ПАРЄ: Політв'язнями визнані й бранці на окупованому Донбасі

Геращенко про резолюцію ПАРЄ: Політв'язнями визнані й бранці на окупованому Донбасі

Укрінформ
Резолюція до РФ, прийнята сьогодні на сесії ПАРЄ у Страсбурзі, важлива ще тим, що відносить до політв’язнів і тих, хто утримується на окупованих територіях.

Про це сказала представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську, перший віце-спікер Ірина Геращенко після прийняття резолюції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це надзвичайно важлива резолюція. Під час дебатів ми відчули повну єдність залу ПАРЄ щодо вимоги звільнити бранців Кремля. Дуже важливо, що до політв’язнів ця резолюція фактично відносить і тих, хто утримуються в тюрмах в Росії, і тих, хто утримується на окупованих територіях. Тому що доля всіх бранців Кремля, чи вони знаходяться в Москві, чи в Ростові, чи в Сибіру, чи в окупованому в Луганську, чи в Донецьку, чи в тимчасово окупованому Криму, залежить фактично від волі Путіна», - зазначила вона.

На переконання Геращенко, дуже важливо, що європейські колеги під час обговорення  отримали багато інформації про ситуацію з політв’язнями.

«Впевнена, що ця інформаційна хвиля накриє й інші європейські столиці, де в парламентах будуть прийняті резолюції, подібні тим, які прийняті парламентами Польщі та Литви, Європарламентом. Ми закликаємо до цього», - наголосила нардеп.

За її оцінкою, сьогоднішня резолюція – це грунтовне засудження Росії, чітка аргументація відносно її відповідальності за ті гуманітарні злочини, які здійснюються проти громадян України в тюрмах РФ та на окупованих територіях. 

Читайте також: Резолюція ПАРЄ щодо звільнення політв’язнів Кремля: повний текст

«Дуже важливо, що на сьогоднішніх дебатах звучали імена журналістів Романа Сущенка, Станіслава Асєєва. Один знаходиться в Лефортово, другий – в ізоляції на території колишнього заводу в Донецьку, де зробили концтабір, тюрму. Але це ж журналісти, політв’язні. Згадували також військових Глондара, Пантюшенка та інших, яких утримують більше трьох років», - підкреслила нардеп. 

Як відомо, доповідь щодо України, резолютивна частина якої була сьогодні ухвалена ПАРЄ, отримала підтримку 77 депутатів із 92 присутніх в залі. Жоден із присутніх не проголосував проти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-