Українська делегація закликала Міятович відвідати українських політв'язнів у РФ

Українська делегація закликала Міятович відвідати українських політв'язнів у РФ

Укрінформ
Українська делегація в ПАРЄ закликала Комісара РЄ з прав людини Дуню Міятович відвідати українських політичних в'язнів у Росії.

Про це сьогодні під час дебатів у сесійній залі ПАРЄ заявили голова та члени української делегації, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Олег Сенцов голодує 46-й день і ми переживаємо за його життя. Така ж ситуація із паном Балухом, який голодує чотири місяці й втратив половину своєї ваги. Я не хочу повторювати те, що вже було сказано, тому я просто закликаю Дуню Міятович, Комісара РЄ з прав людини, відвідати українських політичних в'язнів у Росії», - наголосив у своєму виступі народний депутат Володимир Ар’єв.

Він також підкреслив, що Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова перебуває в Лабитнангі, але їй не надають доступ до Олега Сенцова, в той час як її колега – Тетяна Москалькова пройшла повз неї до в'язниці, але жодної реакції на вимоги України надати доступ не було.

Читайте також: Резолюція ПАРЄ щодо звільнення політв’язнів Кремля: повний текст

«Ми повинні об'єднати наші зусилля, щоб українські громадяни, журналісти та правозахисники, такі як Сенцов, Кольченко, Балух, Сущенко, Асеєв, Глоднар, Пантюшенко та багато інших, були звільнені. Я закликаю Комісара РЄ з прав людини Дуню Міятович, Раду Європи та нашу Асамблею висловити свої позиції та забезпечити звільнення цих ув'язнених», - наголосив у своєму виступі член делегації, нардеп Павло Унгурян.

Представники української делегації в ході дебатів також наголошували, що Росія не виконує резолюцій ПАРЄ.

«Сьогодні у мене відчуття дежавю. Кожного разу, коли ми збираємось на цій Асамблеї, ми задаємо питання про Росію, ситуацію в Україні та незаконну окупацію Криму. Асамблея прийняла багато резолюцій з цього питання, таких як Резолюція 1990 2014 року, але нічого не змінюється, а точніше, змінюється, але не належним чином», - наголосив у своєму виступі заступник голови української делегації, нардеп Георгій Логвінський.

Як відомо, сьогодні ПАРЄ ухвалила резолюцію із закликом до Росії звільнити українських політичних в’язнів. Вона була підтримана 77 депутатами із 92 присутніх в залі. Жоден із присутніх не проголосував проти. 

Як повідомляв Укрінформ, Денісова з 15 червня перебуває в Росії, але їй постійно відмовляють у зустрічах з українськими політв'язнями. Вона так і не змогла відвідати жодного з них.

Незаконно засуджений в РФ за сфабрикованими обвинуваченнями в терористичній діяльності український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів в РФ.

В цілому в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, у тому числі журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно засудженого до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-