ЄСПЛ не надав прямої відповіді на вимогу надати Денісовій доступ до Сенцова

ЄСПЛ не надав прямої відповіді на вимогу надати Денісовій доступ до Сенцова

Укрінформ
ЄСПЛ не надав прямої відповіді на вимогу українського уряду надати омбудсмену Денісовій доступ до Сенцова. Мін'юст готує додаткову заяву для уточнення у цьому зв'язку.

Про це повідомив заступник міністра юстиції Іван Ліщина на сторінці у Facebook.

«На жаль, суд не надав прямої відповіді на вимогу уряду України надати Людмилі Денісовій доступ до Сенцова. Готуємо додаткову заяву для уточнення цього питання. Одночасно продовжуємо підготовку загальної міждержавної заяви щодо всіх українських політичних в'язнів Кремля», -  зазначив Ліщина.

Він повідомив, що  ЄСПЛ відповів на подання уряду України щодо застосування правила 39 Регламенту суду щодо Олега Сенцова.

Зокрема, зауважив він, суд зазначив, що «у відповідь на аналогічну заяву, подану адвокатами самого Сенцова, черговий суддя прийняв рішення зробити інформаційний запит на підставі Правила 54 до РФ щодо стану здоров'я Олега та надав строк до 27 червня для надання такої інформації».

«Заяву уряду України долучать до справи самого Сенцова. Після комунікації справи уряд України буде запрошено взяти участь в справі як третю особу відповідно до ст. 36 § 1 ЄКПЛ(Європейська конвенція з прав людини - ред.). Нагадаю, що даний пункт передбачає, що «у всіх справах, які розглядає Палата або Велика палата, висока договірна сторона, громадянин якої є заявником, має право подавати свої письмові зауваження і брати участь у слуханнях». Отже, Європейський суд вважає Сенцова громадянином України», -  зазначив Ліщина.

Читайте також: Москалькову не допустили на зустріч до Одинцова

Він нагадав, що у своїй заяві від 22 червня 2018 року український уряд просив ЄСПЛ дати вказівки РФ з метою надання повної інформації щодо медичного стану Сенцова та надання уповноваженій ВР з прав людини Людмилі Денісовій доступ до політв'язня.

Як повідомлялося, після телефонної розмови президентів Росії і України уповноважені з прав людини двох країн домовилися відвідати по 34 ув'язнені.

Український омбудсмен Людмила Денісова з 15 червня перебуває в Росії, але їй постійно відмовляють у зустрічах з українськими політв'язнями - Олегом Сенцовым, Романом Сущенком, Миколою Карпюком. Після того, як 19 червня її вкотре не пустили до Сенцова, який 14 травня оголосив голодування, Денісова надіслала лист голові Регіональної делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в РФ, Білорусі і Молдові Магне Барту з проханням допомогти зустрітися з українськими політв'язнями.

Загалом у Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-