Ракетний скандал з КНДР: експерт пояснив, чому Росія - перший підозрюваний

Ракетний скандал з КНДР: експерт пояснив, чому Росія - перший підозрюваний

Укрінформ
Ракетна програма КНДР могла розвиватися за допомогою Росії.

У випадку, якщо міжнародне розслідування це підтвердить, то ефект для РФ буде схожим до інциденту із збиттям російським “Буком” пасажирського лайнера рейсу МН17 в небі над Донбасом. Про це заявив заступник директора Центра досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань (ЦДАКР) Михайло Самусь під час прес-конференції у Києві на тему “Денуклеаризація Корейського півострова: “справа ракетних двигунів”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Це (передача ракетних технологій КНДР — ред.) -  є критичним порушенням режиму передачі ракетних технологій, руйнуванням системи безпеки. І якщо виявиться, що це Росія, то, думаю, це буде дуже потужним ударом по її іміджу. Це можна порівняти з тим же МН17”, - сказав Самусь.

За словами експерта, у разі підтвердження спонсорування Кремлем ракетної програми КНДР, це означатиме, що Росія “цілеспрямовано створювала загрозу для США, Японії, Китаю та інших держав”.” Адже ще трохи часу і можна було удосконалити ракети, щоб вони мали дальність польоту 10-12 тис. км і тоді б вони загрожували будь-якій країні світу”, - заявив Самусь.

Експерт зазначив, що ракетними технологіями, які має КНДР, володіють також КНР та Росія. Він вказав на те, що ракетні двигуни РД-250, які, згідно з публікацією газети “The New York Times”, Україна нібито могла передати КНДР, за часів СРСР просто виготовлялися на території України.  “Але розробка цих двигунів— російська. Це КБ було у Москві”, - зазначив Самусь. Він додав, що на відміну від України, в Росії зберігається значна кількість і ракетних двигунів РД-250, і окремих їх елементів, і що саме з території Росії ці двигуни можуть з легкістю перекочувати до північно-корейських лабораторій.

Поруч з цим, заступник директора ЦДАКР зазначив, що РФ безумовно зацікавлена в приховуванні своєї участі у передачі ракетних технологій Пхеньяну та буде намагатися усіма можливими способами знищити докази своєї причетності до ракетної програми КНДР, в тому числі по лінії спеціальних служб. У зв`язку з цим варто невідкладно здійснити активні та комплексні заходи з організації міжнародного незалежного розслідування, вивівши на чисту воду справжніх спонсорів ракетної програми КНДР.

Читайте також: Турчинов розповів, як Росія поширила чутки про українські двигуни в КНДР

Як повідомлялося, ЦДАКР пропонує уряду України та РНБО ініціювати процес залучення українських представників до міжнародної групи з денуклеаризації Корейського півострова для отримання фактичних матеріалів в рамках проведення розслідування звинувачень України в передачі ракетних технологій. На переконання аналітиків центру, початок переговорного процесу між лідерами КНДР, Республіки Корея, США та КНР щодо денуклеаризації Корейського півострова та створення умов щодо знищення північно-корейських ядерних об`єктів, боєголовок та ракет-носіїв створює унікальний шанс для завершення розслідування “ракетних звинувачень” України.

В серпні 2017 року американська газета “The New York Times” з посиланням на старшого наукового співробітника Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) Майкла Елемана заявила, що успіх Північної Кореї у випробуванні міжконтинентальної балістичної ракети став можливим завдяки закупівлям з "чорного ринку" потужних ракетних двигунів, ймовірно, від українського заводу "Південмаш", який історично пов'язаний з російською ракетною програмою.

Згодом секретар РНБО Олександр Турчинов спростував це повідомлення, наголосивши, що Україна дотримується всіх взятих на себе міжнародних зобов'язань, тому підприємства українського оборонного та авіакосмічного комплексу не постачали зброю та військові технології до Північної Кореї.

У державному підприємстві "Південний машинобудівний завод ім. Макарова" також заявили, що не постачали до Росії ні ракети, ні їх деталі, у тому числі ракетні двигуни, а також не мають жодного зв'язку з ракетними програмами КНДР.

Президент Петро Порошенко доручив створити робочу групу на чолі із секретарем РНБО та провести розслідування викладених у “The New York Times” фактів.

За результатами розслідування було встановлено, що дана стаття була елементом інформаційного прикриття та відволікання уваги світової спільноти від імовірної участі РФ у реалізації північно-корейських ракетних програм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-