Будапешт вимагає офіційного статусу для угорської мови в Україні - Сіярто

Будапешт вимагає офіційного статусу для угорської мови в Україні - Сіярто

Укрінформ
Угорщина чинитиме опір, якщо новий український закон про мови, який ухвалять на зміну скасованому "закону Ківалова - Колесниченка", не дасть угорській мові статус офіційної.

Про це міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто розповів в інтерв’ю "Європейській правді". 

"Є фундаментальний принцип, з якого ми виходимо: за міжнародним правом, вже надані меншинам права не можуть зменшуватися. І якщо до цього наявність 10% угорців у населеному пункті чи в районі дозволяла визначати мову цієї меншини офіційною, а новий закон підніме цю планку до 33% – то, звичайно ж, ми будемо опиратися", - заявив Сіярто.

За словами дипломата, Угорщина розуміє, що український уряд прагне знизити російський вплив, у тому числі шляхом ухвалення відповідного закону про мову. Однак Будапешт не згоден із тим, щоб це відобразилось на угорській громаді.

"У мене одне питання: якщо йдеться про російську мову, то як у цій картині з’явилися ми, угорці? Ми хочемо забратися звідти! Таке враження, що Угорщина просто потрапила під роздачу! Але в кожному разі – чи це "супутні руйнування", чи це так і планувалося – ваші дії б’ють по нас", - зазначив Сіярто.

Конституційний суд України 28 лютого визнав мовний закон авторства депутатів від Партії регіонів Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка неконституційним через грубі порушення під час процедури його схвалення.

Після цього Сіярто заявив, що рішення Конституційного суду України щодо мовного закону Ківалова-Колесніченка свідчить про "брутальну атаку" української влади на право меншин розмовляти рідною мовою.

Товариство угорців Закарпаття розкритикувало скасування мовного закону Ківалова-Колесніченка, заявивши, що рішення Конституційного суду України порушує права національних меншин.

Читайте також: Мовне питання: Клімкін розповів, про що домовились з угорським міністром

Як повідомляв Укрінформ, Угорщина як член Північноатлантичного альянсу блокує проведення засідання Комісії Україна-НАТО на вищому рівні через ухвалення Україною закону про освіту.

22 червня на одному з курортів Закарпаття в селі Нижнє Солотвино зустрілися міністри закордонних справ та міністри освіти України та Угорщини. Зокрема, міністри закордонних справ України та Угорщини Павло Клімкін та Петер Сіярто, а також міністр освіти і науки України Лілія Гриневич і міністр людських ресурсів Угорщини Міклош Кашлер обговорили за круглим столом мовну статтю нового закону про освіту. Зустріч відбулася за закритими дверима.

У той же день Сіярто на прес-конференції за результатами першого раунду засідання українсько-угорської робочої групи високого рівня заявив, що Угорщина не заперечує проти участі Президента України Петра Порошенка у засіданні з питань безпеки у Чорному морі в рамках липневого саміту НАТО.

Зі свого боку, Клімкін повідомив, що в цілому задоволений результатами консультацій з угорською стороною щодо імплементації мовної статті закону про освіту. За його словами, сторони домовилися про продовження таких консультацій. Наступні консультації відбудуться на початку липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-