Мовне питання: Клімкін розповів, про що домовились з угорським міністром

Мовне питання: Клімкін розповів, про що домовились з угорським міністром

Укрінформ
Міністр МЗС України Павло Клімкін вважає зустріч з угорським колегою Петером Сіярто реальним прогресом в україно-угорських стосунках.

Про це він повідомив на непротокольній зустрічі з регіональними ЗМІ Закарпаття.

"Сьогоднішня зустріч з міністром МЗС Угорщини на Закарпатті — це доказ того, що наш діалог відновився, і ми маємо реальний прогрес. Попередній раунд переговорів на рівні Міністерства освіти та представників угорської громади був позитивний, той, який ми запланували на початок липня, теж має бути успішним", - сказав міністр.

За його словами, прогрес у тому, що йде обговорення, на відміну від тієї ситуації, яка була до цього, коли угорські партнери вимагали як єдино можливу опцію — статус-кво: тобто, залишити усе, як було.

"Наша подальша співпраця буде базуватися на наступних моментах, - відзначив Клімкін, -  Перше — це те, що ми будемо заохочувати представників меншини до кращого вивчення української мови та українознавчих предметів. Для кожного українського угорця має бути зрозуміло: його шанси в житті - це гарантія успішного вибору, для цього потрібно знати досконало угорську, українську мову. Друге — це запровадження вивчення українознавчих предметів у середній школі. Кожна школа отримує простір для творчості і буде вирішувати, як краще вивчати історію, географію України, основи держави та права", - наголосив Клімкін.

Він також відзначив важливість перехідного періоду, як рекомендує Венеційська комісія.

"Але ми маємо не просто відсунути реалізацію закону, а підготуватися до його впровадження — це значить нові методики, програми. Щодо приватних шкіл — вони не підпадатимуть під дію закону, там буде гнучкість, але ми заохотимо всіх, в тому числі і приватні школи, мати кращу українську”, - сказав міністр.

Читайте також: МОН відстоює право на якісну освіту, незалежно від національності - Гриневич

За його словами, дискусійні питання на даному етапі переговорів з угорцями — це баланс годин: навчання українською та угорською.

"Головне досягнення наразі — це те, що ми визначили послідовність кроків, до яких ми маємо прийти", - наголосив Клімкін.

Як повідомляв Укрінформ, на Закарпатті в селі Нижнє Солотвино сьогодні зустрілися міністри закордонних справ України та Угорщини Павло Клімкін та Петер Сіярто, а також міністр освіти і науки України Лілія Гриневич і міністр людських ресурсів Угорщини Міклош Кашлер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-