Україна і Польща мають разом працювати над питанням ексгумації - Клімкін

Україна і Польща мають разом працювати над питанням ексгумації - Клімкін

Укрінформ
Україна і Польща мають разом працювати над питанням ексгумації своїх громадян, які загинули під час Другої світової війни та в післявоєнні роки.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на Форумі місцевого розвитку у Трускавці, відповідаючи на запитання про результати польсько-українських розкопок, що тривали в Грушовичах на місці зруйнованого в Польщі пам’ятника воїнам УПА.

«Моя позиція проста. Маємо працювати над питаннями ексгумації разом, щоб довіряти один одному. Ми переконали польську сторону, що маємо розпочати це в Грушовичах. Це було  важливо для нас, оскільки пам’ятник був зруйнований. І коли камені з цього пам’ятника були потім вкарбовані у дорогу місцевою владою, це для нас не просто політично було неприйнятно, це було емоційно неприйнятно», - сказав Клімкін

Він додав, що «польська сторона мала зробити цей крок і вона його зробила, і тепер результати цієї ексгумації мають бути оцінені саме разом».

Міністр підкреслив: якщо ми почнемо окремі розкопки тут, в Україні, то теж маємо це робити разом, а  не тільки польська сторона. І завжди має бути спільна оцінка, щоб потім ніхто нікого не звинувачував.

Він зауважив, що готовий поїхати на будь-яке місце загибелі поляків і віддати їм шану, але такі самі дії очікує і від польської сторони.

Як повідомляв Укрінформ, українсько-польські  відносини загострилися у квітні 2017 року, коли польські націоналісти за підтримки місцевої влади знищили на кладовищі в селі Грушовичі поблизу Перемишля пам'ятник воякам УПА. Відразу після цього Київ заблокував проведення поляками ексгумацій в Україні, наполягаючи на відбудові знищених вандалами за останні роки на півдні Польщі українських місць пам'яті. Проблему не вирішено й досі. Польська сторона наполягає на розблокуванні можливості ведення пошуково-ексгумаційних робіт в Україні, а українська - на необхідності відбудови зруйнованих місць пам'яті.

Читайте також: Розкопки у Грушовичах: польська сторона стверджує, що поховань бійців УПА немає

Польський експерт, колишній депутат Європарламенту Павел Коваль заявляв, що проблему різного трактування в Польщі та Україні результатів розкопок під колишнім пам'ятником УПА на кладовищі у селі Грушовичі поблизу Перемишля, а також  усіх інших подібних випадків, потрібно розв'язувати на найвищому політичному рівні. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-