Розкопки у Грушовичах: польська сторона стверджує, що поховань бійців УПА немає

Розкопки у Грушовичах: польська сторона стверджує, що поховань бійців УПА немає

Укрінформ
Під пам’ятником УПА на кладовищі у селі Грушовичі поблизу Перемишля в результаті археологічних розкопок не виявлено останків українських повстанців.

На цьому під час прес-конференції у Варшаві в четвер заявив заступник голови Інституту національної пам’яті Польщі Кшиштоф Швагжик, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“На підставі дій, проведених 24-26 травня у Грушовичах, немає жодних наукових підстав стверджувати, що в місці, де велися розкопки, були масові чи поодинокі поховання членів УПА”, - заявив Швагжик.

За його словами, на місці розкопок виявлено останки 16 осіб, зокрема чоловіків, жінок та дітей, а також довоєнні монети, які згідно з ритуалом вкладалися у долоні померлих. Він додав, що останки не ексгумувалися, оскільки українська сторона не “виявила зацікавлення у їх генетичній ідентифікації”.

Як переконував Швагжик, запевнення української сторони, що виявлений гудзик з німецької натільної білизни, довоєнні монети чи розбитий череп є свідченням поховання в цьому місці повстанців, є безпідставними.

Заступник голови ІНП підкреслив, що виключно наявність у цьому місці останків членів УПА давала б можливість відбудувати надмогильний пам’ятник. Натомість їх відсутність не дає права відбудовувати пам'ятник, яким прославляється УПА, що відповідає за “волинсько-галицький злочин і смерть понад 100 тисяч поляків”.

Швагжик повідомив, шо ІНП надіслав звіт з роботи у Грушовичах українським урядовим інституціям, а також посольству України в Польщі й Об'єднанню українців у Польщі (ОУП).

На його переконання, відкритість польської сторони повинна спонукати українську сторону на відповідні дії: розблокування пошуково-ексгумаційних дій в Україні. ІНП Польщі вже надіслала відповідні пропозиції українській стороні щодо здійснення археологічних робіт у понад 10 місцях в Україні. Як інформувало агентство, після проведення триденних археологічних розкопок у Грушовичах думки українських та польських експертів, які брали участь у розкопках, розділилися. Зокрема, секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, який був на місці розкопок, писав у Facebook, що за попередніми висновками групи українських експертів серед 18 поховань є щонайменше три поховання воїнів УПА.

Читайте також: Із Грушовичами треба розібратися на найвищому політичному рівні - експерт

“Це підтверджують спогади очевидців, архівні дані, характер та глибина поховань”, - наголошував тоді Шеремета. Представники української сторони інформували, що про наявність у цьому місці саме бійців УПА можуть свідчити такі фактори: поховання кількох тіл на нетиповій глибині — одного метра, характер пошкоджень чашки черепа та знайдений біля людських останків гудзик від німецької натільної білизни, яку носили вояки УПА. Відтоді позиція української сторони не змінилася.

Українсько-польські історичні відносини загострилися у квітні 2017 року, коли польські націоналісти за підтримки місцевої влади знищили на кладовищі в селі Грушовичі поблизу Перемишля пам'ятник воякам УПА. Відразу після цього Київ заблокував проведення поляками ексгумацій в Україні, наполягаючи на відбудові знищених вандалами за останні роки на півдні Польщі українських місць пам'яті. Польська сторона наполягає на розблокуванні можливості ведення пошуково-ексгумаційних робіт в Україні, а українська — на необхідності відбудови зруйнованих місць пам'яті. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-