За закритими дверима: міністри України та Угорщини обговорють освітній закон

За закритими дверима: міністри України та Угорщини обговорють освітній закон

Фото
Укрінформ
На одному з курортів Закарпаття в селі Нижнє Солотвино сьогодні зустрілися міністри закордонних справ та міністри освіти України та Угорщини.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Міністри закордонних справ України та Угорщини Павло Клімкін та Петер Сіярто, а також міністр освіти і науки України Лілія Гриневич і міністр людських ресурсів Угорщини Міклош Кашлер обговорять за круглим столом мовну статтю нового закону про освіту. Зустріч проходить за закритими дверима. Після її закінчення урядовці поспілкуються з пресою.

Зустріч міністрів закордонних справ України та Угорщини / Фото: Сергій Гудак, Укрінформ

Напередодні у Києві Лілія Гриневич зустрілася з представниками угорської нацменшини і попередньо обговорила статті нового закону. Досі угорська меншина відмовлялася від участі в обговоренні цього закону.

Як повідомляв Укрінформ, Угорщина кілька разів блокувала проведення засідання Комісії України з Альянсом на міністерському рівні, висловлюючи таким чином претензії щодо мовної статті українського закону про освіту.

20 березня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив про намір заблокувати участь Президента України Петра Порошенка у саміті НАТО, який відбудеться в Брюсселі у липні 2018 року.

Читайте також: В Угорщині за допомогу нелегалам саджатимуть до в’язниці

Як відомо, 28 вересня 2017 року набув чинності новий український закон про освіту. Його норма щодо державної мови освіти викликала критику в деяких колах в Україні і за кордоном, зокрема Угорщині.

Перехідні положення закону передбачають поступове збільшення кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою. Будапешт побачив у цьому порушення прав угорської меншини. Київ ці звинувачення відкидає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-