Рада почала розгляд законопроекту про нацбезпеку

Рада почала розгляд законопроекту про нацбезпеку

Укрінформ
Верховна Рада в середу, 20 червня, почала розглядати поправки до президентського законопроекту №8068 «Про національну безпеку України», підготовленого до другого читання.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Закон про національну безпеку і оборону - це не тільки внутрішнє зобов'язання України, це також реформування сектору безпеки нашої країни на шляху до вступу України в НАТО. І для нас надзвичайно важливим є те, щоб ми змогли закон прийняти і розглянути до липневого Саміту НАТО. Комітет, приймаючи рішення, враховував усі пропозиції та рекомендації, які подавали нам партнери по НАТО і представництва НАТО в Україні", - сказав Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Він також зазначив, що планує завершити обговорення і перейти до прийняття рішень завтра в першій половині дня.

"Я запрошую всіх, особливо авторів поправок, до розгляду законопроекту про національну безпеку і оборону. І пропоную, щоб ми розпочали роботу над поправками зараз... А завтра в першій половині дня, я планую, щоб ми завершили обговорення і перейшли до прийняття рішення», – сказав Голова ВР Андрій Парубій перед початком розгляду проекту закону.

Читайте також: Законопроект про нацбезпеку: у комітеті ВР розказали про обмеження для СБУ

За час опрацювання до другого читання законопроекту надійшло 427 поправок і пропозицій, із яких частково та редакційно було враховано 116, а 311 - відхилено.

Законопроект №8068 визначає правові основи та виокремлює пріоритетні сфери забезпечення національної безпеки і оборони України, регламентує організацію планування в сферах національної безпеки і оборони, встановлює порядок здійснення демократичного цивільного контролю та його складових елементів.

При цьому законопроект пропонує встановити, що міністр оборони і його заступники призначаються з-поміж цивільних осіб, також передбачено розмежування посад начальника Генштабу та Головнокомандувача Збройних сил України.

Окрім того, законопроектом передбачено демократичний цивільний контроль над сектором безпеки і оборони України, зокрема з боку Верховної Ради України та громадянського суспільства.

Загалом законопроект про нацбезпеку передбачає скасування трьох законів «Про основи національної безпеки України», «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави» та «Про організацію оборонного планування».

Водночас документ започатковує реформу силових відомств відповідно до стандартів НАТО. Так, через півроку після його ухвалення в цілому має бути розроблений і поданий до парламенту новий законопроект – «Про службу безпеки України».

Як повідомляв Укрінформ, 5 квітня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект № 8068 «Про національну безпеку України», внесений Президентом України 28 лютого.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, виступаючи 9 червня на ІІ Міжпарламентській конференції "Грузія, Молдова і Україна: посилення міжпарламентського компоненту регіонального та безпекового співробітництва та розвиток взаємодії з ЄС та НАТО», висловив сподівання, що 21 червня парламент зможе ухвалити закон «Про національну безпеку України».

19 червня Комітет ВР з питань національної безпеки та оборони рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні та в цілому законопроект "Про національну безпеку України" (№ 8068).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-