Законопроект про нацбезпеку: у комітеті ВР розказали про обмеження для СБУ

Законопроект про нацбезпеку: у комітеті ВР розказали про обмеження для СБУ

Укрінформ
Законопроект про нацбезпеку передбачає, що повноваження Служби безпеки у сфері економіки обмежуватимуться контррозвідувальним захистом економічного та наукового потенціалу держави.

Про це у журналістам у кулуарах Верховної Ради заявив секретар комітету з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"У законопроекті про національну безпеку є погоджена з нашими західними партнерами правка, де питання повноважень СБУ було одним із найбільш критичних. Ця правка вичитана і погоджена повністю... Мова про те, що боротьби з корупцією ніколи не було у змісті повноважень СБУ, як це читається в цьому законопроекті, а що стосується економіки, то вона викладена виключно як контррозвідувальний захист економічного та наукового потенціалу держави. Йдеться про вичерний перелік статтей спеціальної частини Кримінального кодексу, який стосується національної безпеки, здається, від 109-ї до 114-ї статті, включно з диверсією та державною зрадою", - пояснив Вінник.

Він наголосив, що у статті 19 про повноваження СБУ президентського законопроекту "Про національну безпеку України", ухваленого у першому читанні, не зазначалося про функції щодо боротьби з корупцією.

"Тому, коли народні депутати подали поправки з проханням виключити повноваження СБУ у боротьбі з корупцією, ми їх відхилили, адже нема що виключати", - уточнив нардеп. 

Вінник нагадав, що законопроектом змінюється статус СБУ: "Це більше не державний правоохоронний орган, а спеціальний орган із правоохоронною функцією. Це означає, що всі провадження будуть там реєструватися не за заявами громадян, як це відбувається зараз, а вони будуть реєструватися виключно на підставі рапорта оперативного співробітника СБУ".

Депутат уточнив, що такий рапорт мусить бути обгрунтованим: "Якщо він не стосуватиметься суті злочину, наглядовий комітет ВР, який ми створимо, зможе отримати потенційну скаргу від суб'єкта, який вважає, що його незаконно зробили суб'єктом по певному розслідуванню".

Читайте також: Нацбезпека: у БПП кажуть про єдине обмеження громадського контролю за оборонкою

Як повідомляв Укрінформ, вранці 20 червня під Верховною Радою активісти вимагали включити до законопроекту "Про національну безпеку України" поправки, які передбачають позбавлення СБУ не властивих їй функцій - контррозвідувальної діяльності в сфері економіки та боротьби з корупцією. 

5 квітня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект № 8068 «Про національну безпеку України», внесений Президентом України 28 лютого. 

19 червня Комітет ВР з питань національної безпеки та оборони рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні та в цілому цей законопроект. У ньому, зокрема, уточнено функціональність СБУ, що обмежується питаннями боротьби з тероризмом, контророзвідуіальної діяльності та захисту держави, за яких виключається її повноваження з розслідування економічних і корупційних злочинів.

Голова ВР Андрій Парубій висловив сподівання, що 21 червня парламент зможе ухвалити закон «Про національну безпеку України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-