Нацбезпека: у БПП кажуть про єдине обмеження громадського контролю за оборонкою

Нацбезпека: у БПП кажуть про єдине обмеження громадського контролю за оборонкою

Укрінформ
Голова ВР та Президент не зволікатимуть із підписанням і оприлюдненням закону "Про національну безпеку України" в разі його ухвалення в цілому у четвер, 21 червня.

Голова ВР і Президент не зволікатимуть із підписанням закону про нацбезпеку у разі його ухвалення в четвер, впевнені у профільному комітеті

Голова Верховної Ради Андрій Парубій та Президент України Петро Порошенко не зволікатимуть із підписанням і оприлюдненням закону "Про національну безпеку України" в разі його ухвалення в цілому у четвер, 21 червня.

Про це у коментарі журналістам після засідання Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони сказав секретар цього комітету, народний депутат від БПП Іван Вінник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо у четвер за закон проголосують, то традиційно він вступить у дію після підписання-оприлюднення. Але враховуючи, що саміт НАТО заплановано на кінець липня, я не очікую, що голова парламенту або Президент будуть якимось чином зволікати з підписанням цього документа та оприлюдненням його, щоб він набув чинності в порядку, встановленому законодавством", - сказав Вінник.

За його словами, законопроектом, зокрема, передбачено, що громадський контроль за сектором безпеки та оборони буде обмежено виключно законом "Про державну таємницю". "Але парламентарії через отримання доступу до державної таємниці зможуть ознайомитися з певною інформацією, прийняти на комітетах відповідне рішення і в подальшому воно зможе бути винесене в парламент з метою надання політичної та інших оцінок керівнику того чи іншого органу, які втручаються в основоположні права та свободи людини під час здійснення правоохоронної, розвідувальної чи контррозвідувальної діяльності", - пояснив Вінник.

Читайте також: Учасники ООС на Донбасі отримали право на соцгарантії бійців АТО

Разом з тим проектом закону передбачено створення комітету парламенту, який займатиметься наглядом за діяльністю спеціальних правоохоронних органів та органів із правоохоронними функціями.

"Він буде представлений різними функціями парламенту, там буде ротація керівників, він зможе запрошувати керівників відповідних відомств, які будуть звітувати в питаннях дотримання прав і свобод людини. Наприклад, щодо випадків, коли Служба безпеки України безпідставно втручається в господарську діяльність суб'єктів - вони стануть предметом відповідного контролю з боку парламентського комітету, і якщо скарги від громадян і від бізнесу будуть підтверджені, це стане предметом парламентської дискусії, яка може призвести до різних висновків, у тому числі - кадрових", - зазначив Вінник.

У законопроекті також уточнено функціональність СБУ, що обмежуватиметься питаннями боротьби з тероризмом, боротьби з підривною діяльністю, питаннями контррозвідувальної діяльності та захисту держави.

"Управління по боротьбі з корупцією в СБУ може залишитися, але буде позбавлено функціоналу. Я думаю, вона буде суттєво переформатована", - додав Вінник.

Як повідомлялося, Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони у вівторок, 19 червня, рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні та в цілому законопроект “Про національну безпеку України” (№ 8068). 

За словами голови комітету Сергія Пашинського, під час підготовки до другого читання до законопроекту надійшло 427 поправок і пропозицій, із яких враховано 116.

Розгляд законопроекту в другому читанні Рада планує розпочати 20 червня о 12:30, а в 21 червня - прийняти рішення щодо ухвалення закону.

У першому читанні відповідний законопроект парламент ухвалив 5 квітня.

Законопроект визначає засади держполітики у сфері національної безпеки та оборони, цивільного контролю за військовою сферою, а також стратегій захисту держави, зокрема, кібербезпеки.

16 червня Президент Петро Порошенко наголосив на необхідності ухвалення на цьому тижні закону про національну безпеку, в тому числі у зв'язку з тим, що у липні відбудуться два важливі саміти: Україна-ЄС та саміт НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-