TI рекомендує Раді виправити закон про Антикорупційний суд в частині розгляду апеляцій

TI рекомендує Раді виправити закон про Антикорупційний суд в частині розгляду апеляцій

Укрінформ
Transparency International Україна наполягає на внесенні змін до закону «Про Вищий антикорупційний суд» в частині, що стосується розгляду апеляцій вже на цьому пленарному тижні.

Про це йдеться у заяві організації.

«Ми пам'ятаємо позицію Президента, визначену у законопроекті 7440. Він виступав за те, щоб усі корупційні справи були передані до Антикорупційного суду. Міжнародні партнери також виступають за розгляд апеляцій в топ-корупційних справах вже у новій інституції. Натомість положення, за яке проголосували депутати 7 червня, - або свідома диверсія, або прикра помилка. І її можна виправити вже цього сесійного тижня», - зазначив виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

TI Україна вимагає усунути із закону норму, що визначає загальні апеляційні суди місцем розгляду скарг на вироки, які ухвалили суди першої інстанції у справах, підсудних Антикорупційному суду до початку його роботи.

Водночас TI Україна вважає дату 21 червня оптимальною для завершення ухвалення законодавства, необхідного для початку роботи Вищого антикорупційного суду

«Президент та Верховна Рада України мають всі можливості для того, щоб вже 21 червня завершити ухвалення законодавства, необхідного для початку роботи Вищого антикорупційного суду», - йдеться у заяві.

За оцінкою організації  Вищий антикорупційний суд може почати роботу на початку 2019 року.

Читайте також: ВРП підтримала законопроект про створення Антикорупційного суду

Як повідомлялося, парламентські фракції у понеділок проведуть консультації стосовно механізму внесення змін до Закону «Про Вищий антикорупційний суд» в частині процедури  апеляційного розгляду справ.

Фракція «Блоку Петра Порошенка» наполягає на тому, що парламент  має розглянути у четвер, 21 червня, законопроекти «Про утворення Вищого антикорупційного суду» та «Про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів», які необхідні для остаточного завершення законодавчої процедури створення антикорупційного суду.

7 червня парламент ухвалив Закон про "Вищий антикорупційний суд", 9 червня він був підписаний Головою ВР Андрієм Парубієм, 11 червня - Президентом Петром Порошенком. Закон набув чинності 14 червня.

Водночас, як зазначав раніше міністр юстиції Павло Петренко, парламенту також потрібно ухвалити "технічний" закон про створення Вищого антикорупційного суду - закон про констатацію створення суду, як вимагає Конституція.

14 червня Президент Петро Порошенко подав до Вищої ради правосуддя проект закону "Про утворення Вищого антикорупційного суду".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-