ЄС наголошує: голодуючих в’язнів Кремля має терміново відвідати омбудсмен

ЄС наголошує: голодуючих в’язнів Кремля має терміново відвідати омбудсмен

Укрінформ
 У Євросоюзі вітають домовленості між Україною і Росією про взаємне відвідування уповноваженими з прав людини 34 ув'язнених осіб на територіях обох країн, закликаючи російську сторону звільнити усіх протиправно утримуваних українців.

Про це в ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі заявила речник Єврокомісії Майя Косьянчич.

«Ми вітаємо ініціативу уповноважених з прав людини України і Росії співпрацювати та відвідати 34 ув'язнених, які утримуються властями в іншій країні, включаючи нелегально анексований Кримський півострів. З огляду на голодування багатьох в’язнів, такі візити набувають особливої нагальності», - заявили в ЄС.

Косьянчич вкотре наголосила, що Євросоюз закликає Росію звільнити усіх українських громадян, які протиправно утримуються, включаючи Олега Сенцова.

Як повідомляв Укрінформ, у п'ятницю уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову не пустили в колонію, де утримують українського політв'язня режисера Олега Сенцова у російському місті Лабитнангі.

Напередодні, 14 червня, представники російського омбудсмена запропонували Денісовій відвідати Сенцова тільки після 22 червня. У той же час вона заявила, що наполягатиме на відвіданні режисера найближчими днями.

Читайте також: Геращенко вважає, що росіяни не просто так сховали Сенцова

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова 14 червня заявила, що уповноважені з прав людини Росії й України розраховують відвідати по 34 в'язнів на територіях обох країн.

9 червня за ініціативою української сторони відбулася телефонна розмова Президентів України і РФ Петра Порошенка і Володимира Путіна, під час якої було досягнуто домовленості про відвідування уповноваженими з прав людини обох країн російських громадян, які знаходяться в ув'язненні в Україні, і українських політв'язнів в Росії.

13 червня Денісова відбула в Росію для відвідування українських політв'язнів.

Українського режисера Олега Сенцова було засуджено у Росії до 20 років колонії суворого режиму за сфабрикованим звинуваченням у "терористичній діяльності" на території анексованого Криму. 14 травня він оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів у Росії.

За даними МЗС України, щонайменше 24 українці є політичними в'язнями у РФ, понад 40 - в окупованому Криму. У цьому переліку також журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в Росії засудили до 12 років колонії суворого режиму за сфабрикованими звинуваченнями у "шпигунстві".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-