Денісова і Москалькова відвідають по 34 ув'язнених в РФ і Україні

Денісова і Москалькова відвідають по 34 ув'язнених в РФ і Україні

Укрінформ
Уповноважені з прав людини Росії і України розраховують відвідати по 34 ув'язнених на територіях обох країн.

Про це повідомила журналістів в Єкатеринбурзі російський омбудсмен Тетяна Москалькова, інформує російський "Інтерфакс"

"Ми обмінялися списками, в кожному списку по 34 людини. Перший наш спільний візит у рамках моніторингу утримання під вартою громадян Росії й України на території наших держав відбудеться в суботу в Омську, ВК-6", - сказала Москалькова. 

Вона зазначила, що планує відвідати в Україні, у тому числі, журналіста Кирила Вишинського, активістку "Волонтерів перемоги" Олену Одновол, російських військовослужбовців Олександра Баранова і Максима Одинцова, колишнього військовослужбовця Віктора Агеева та інших.

Першим місцем, яке відвідає Москалькова, стане СІЗО Херсона, де утримується Вишинський. Вона вилетить туди в понеділок, 18 червня.

"У нас є дорожня карта, все розписано по днях. Ми плануємо завершити (відвідування) до серпня, якщо не буде ніяких перешкод", - додала уповноважений з прав людини.

"Людмила Денісова планує відвідати, і просить посприяти в цьому мене і органи влади, Олега Сенцова, Станіслава Клиха, Миколу Карпюка, Дмитра Штиблікова, Романа Сущенка, Олександра Кольченка та інших", - повідомила Москалькова. Перший візит Денісової відбудеться в суботу до Омська, де вона відвідає Штиблікова.

За її словами, український омбудсмен має намір відвідати у тому числі Крим, де в СІЗО Сімферополя утимуються громадяни України Володимир Балух, Володимир Дудка, Олексій Бессарабов, Євген Панов і Андрій Захтей.

Москалькова зазначила, що направила керівникам слідчих органів запити на відвідування Денісової тих обвинувачених, які знаходяться в СІЗО, і чекає відповідної відповіді.

Читайте також: Європарламент вимагає від РФ звільнити більше 70 українських політв’язнів

Як повідомлялося, 9 червня за ініціативою української сторони відбулася телефонна розмова президентів України і РФ Петра Порошенка і Володимира Путіна, під час якої була досягнута домовленість про відвідування уповноваженими з прав людини обох країн російських громадян, що перебувають в ув'язненні в Україні, і українських політв'язнів в Росії.

13 червня Денисова відбула в Росію для відвідування українських політв'язнів.

За даними МЗС України, щонайменше 24 українці є політичними ув'язненими в РФ, більше 40 - в окупованому Криму. У цьому переліку також журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в Росії засудили до 12 років колонії суворого режиму за сфабрикованими звинуваченнями у "шпигунстві".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-