Маас пропонує розробити нову європейську східну політику

Маас пропонує розробити нову європейську східну політику

Укрінформ
Міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас вважає за необхідне розробити нову європейську східну політику, яка б повніше враховувала інтереси як країн ЄС, так і партнерів.

Про це він заявив у середу в Берліні, виступаючи з промовою про розвиток Європи, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Нам потрібна нова східна політика - європейська східна політика", - сказав Маас.

Вона, на його думку, повинна у світлі небезпечної напруженості між Вашингтоном і Москвою вказати нові шляхи взаємодії з Росією в інтересах усіх європейців. 

Крім того, ця нова політика має формулювати пропозиції країнам "Східного партнерства", в тому числі Грузії й Україні, які повною мірою відчувають себе європейцями, а також повинна враховувати інтереси всіх європейців: країн Балтії і Польщі, а також країн Західної Європи. 

Також, на думку Мааса, нова східна політика повинна балансувати між інтересами безпеки, економічного співробітництва і співпраці в гуманітарній сфері. 

"Таким чином, може виникнути нова, позитивна динаміка в європейських відносинах зі східними країнами-членами ЄС", - вважає Маас.

Головним напрямом європейської зовнішньої політики, на його переконання, має бути забезпечення стабільності в регіоні. У деяких частинах світу посилюється вплив авторитарних режимів, нагадав він, додавши, що Росія, Китай, країни на Близькому Сході "мають абсолютно інше, ніж європейці, уявлення про порядок". 

Як заявив міністр, по сусідству з ЄС - в Сирії, в Україні, на Близькому Сході - є конфлікти, при врегулюванні яких поки що не виходить досягти успіху, адже Європа недостатньо підкреслює своє значення як зовнішньополітичного гравця. Він вважає, що Європа повинна нарешті відреагувати на це «не шляхом підкручування кількох гвинтиків у брюссельському апараті, а зміною менталітету". 

"Нам треба більше мужності, більше амбіцій і більше зовнішньополітичної творчої волі", - заявив глава МЗС ФРН. 

Читайте також: МЗС нагадало DW, що на Донбасі не "громадянська війна", а російська агресія

Маас при цьому відкинув побоювання, що таким чином країни відмовляються від суверенітету. "Хто може все ще серйозно думати, що окремо взята європейська держава зможе вирішити свої національні проблеми при виникненні будь-якого зовнішньополітичного конфлікту глобального масштабу? Незалежно від того, чи йдеться про Іран, Україну або Сирію - відповідь на такі конфлікти завжди однакова, а саме: Європа має діяти як один", - резюмував Маас.

Він також заявив про необхідність використати кризи і очікування Європи для "конструктивного політизування" у світлі майбутніх виборів до Європейського парламенту з тим, щоб не дати шансів на них непримиренним націоналістам і популістам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-