Геращенко вдячна Канаді, що виступила проти Росії у G7

Геращенко вдячна Канаді, що виступила проти Росії у G7

Укрінформ
Перший заступник голови Верховної Ради наголошує, що Україні важлива позиція Канади на саміті "Великої сімки" щодо неможливості повернення РФ до клубу провідних демократій світу без виконання нею Мінських домовленостей.

Про це йдеться в повідомленні Інформаційного управління Ради.

"Представники української делегації подякували за послідовну позицію Канади на саміті G7 щодо неможливості повернення РФ до клубу провідних демократій світу без виконання Росією Мінських домовленостей - реінтеграції окупованих територій України та звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України", - йдеться в повідомленні за результатами ряду зустрічей парламентської делегації групи дружби між Україною та Канадою на чолі із Геращенко в Оттаві 12 червня.

За словами Геращенко, для України позиція Канади щодо неповернення Росії до G7 дуже важлива.

Представники української делегації обговорили актуальні питання співпраці з головою Комітету у закордонних справах та зовнішньої торгівлі Сенату Рейнелл Андрейчук, міністром імміграції, у справах біженців та громадянства Ахмедом Хуссеном, парламентським секретарем міністра закордонних справ Канади Меттом Декорсі, парламентським секретарем міністра міжнародної торгівлі Канади Памелою Голдсміт-Джонс, представниками Палати громад та Сенату Канади.

Особлива увага на зустрічах була надана питанням безпекової, гуманітарної та екологічної ситуації на Донбасі та в Криму, питанню звільнення заручників та політв'язнів, які утримуються на окупованих територіях України та в РФ.

Сторони також обговорили питання у сфері безпеки та оборони, зокрема щодо продовження тренувальної місії UNIFIER. Українські парламентарії відзначили, що реалізація цього проекту дає змогу суттєво посилити спроможність українських військових, а в свою чергу канадські інструктори мають можливість ознайомитись із досвідом протидії гібридним методам військової агресії РФ.  

Зазначається, що сторони також приділили увагу активізації співпраці у сфері кібербезпеки, протидії пропаганді РФ, протидії втручання Росії у демократичні процеси.

"Росія буде намагатися втручатися в майбутні вибори в Україні, зокрема, через інформаційні атаки і операції спецслужб. Ця проблематика потребує конструктивної співпраці всіх демократичних країн", - зауважила Ірина Геращенко.

Водночас представники української делегації, згідно із повідомленням, підтримали ініціативу парламентаріїв Канади взяти участь в якості міжнародних спостерігачів у моніторингу виборів в Україні у 2019 році.

Читайте також: Прем'єр Британії наполягає на розширенні санкцій проти Росії

Окрім того, в рамках офіційних зустрічей піднімалося питання лібералізації візового режиму з Канадою. "Парламентарії України звернули увагу, що сьогодні Україна має позитивний досвід з ЄС у цьому питанні та не створює жодних міграційних ризиків. Парламентарії України порушили питання, що українське суспільство очікує лібералізації візового режиму з Канадою й, на жаль, в цьому питанні немає просувань", - зазначає Інформаційне управління ВР.

Як повідомлялося, в минулі вихідні в Канаді відбувся саміт  G7, за підсумками якого лідери семи впливових країн закликали Росію припинити дестабілізуючі дії з підриву демократичних систем і згорнути підтримку сирійського режиму, а також жити відповідно до своїх міжнародних зобов'язань і відповідальності як постійного члена Радбезу, підтримувати міжнародний мир і безпеку".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-