Американський експерт спростував два аргументи проти членства України в НАТО

Американський експерт спростував два аргументи проти членства України в НАТО

Укрінформ
Для забезпечення своєї безпеки Україні потрібно членство в НАТО, з іншого боку, Північноатлантичному альянсу потрібна Україна як член блоку, оскільки це забезпечуватиме безпеку Східної Європи.

Про це заявив під час брифінгу в Києві американський експерт у галузі безпеки та оборони, президент аналітичного центру The Potomac Foundation Філліп Карбер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Не думаю, що росіяни можуть здійснити вторгнення до Балтійських країн чи Польщі та загрожувати Східній Європі, допоки українська армія присутня на своєму місці. І тому це не так, що Україні потрібне НАТО. НАТО потрібна Україна, її сильна та стійка армія, оснащена сучасною зброєю. І це ключ до забезпечення безпеки у Східній Європі. І саме час, щоб Західна Європа це зрозуміла”, - заявив Карбер.

Експерт підкреслив, що дискусії в деяких європейських країнах про можливість послаблення санкцій проти РФ є небезпечними, адже в Україні продовжується війна, і Росія так і не змінила свою агресивну поведінку. Він навпаки наголосив на важливості посилення оборонного потенціалу України. Як зазначив Карбер, до січня 2018 року найбільші санкції “були не проти РФ, а проти України” - маючи на увазі заборону країн Заходу на надання летальної зброї жертві агресії.

“Україна змушена тепер узяти на себе відповідальність за власне виживання. І запроваджувати ініціативи. Однією з цих ініціатив є збільшення зусиль зі здобуття членства в НАТО. НАТО не є ідеальним альянсом, але це військовий альянс, який забезпечує стратегічне стримування агресора. Агресор знає, що у випадку, якщо він, наприклад, атакує сьогодні країни Балтії (або якби Україна була членом НАТО), то він ризикує отримати не просто конвенційну війну, а небезпечну ядерну війну”, - заявив очільник американського аналітичного центру.

Він додав, що особливо потреба в цьому стратегічному стримуванні стосується України, яка раніше добровільно відмовилася від ядерної зброї. “Для України це не просто “приєднання до Заходу”, “бути частиною команди”, а це - критично важливо”, - сказав Карбер.

За словами експерта, наразі використовуються два аргументи проти членства України в НАТО. Один із них, зокрема, часто вживають політики в Німеччині, які говорять, що для того, щоб стати членом НАТО, потрібно не мати конфліктів на території країни. “Ви жартуєте? За правилами, які Німеччина висовує, щоб Україна залишалася поза НАТО, їм самій ніколи б не дозволили бути членом НАТО. Німеччина була розділена. І якби вона не була прийнята в НАТО, то, можливо, і досі залишалася б розділеною. ...Ви, Німеччина, отримали перевагу, коли, будучи розділеними на зони конфлікту, приєдналися до Альянсу та отримали допомогу від нього”, - зазначив президент The Potomac Foundation.

Читайте також: Климпуш-Цинцадзе розповіла про плани України щодо партнерства з НАТО

За його словами, другий аргумент - а що Україна дасть НАТО? Карбер вказав на те, що НАТО має адекватно реагувати на агресивну політику Росії, яка захопила Крим, розпочала війну на Донбасі, чинить загрозу Польщі та Балтійським країнам (“ті ж величезні навчання “Захід”, які насправді були тренуванням із захоплення Східної Європи)”. Захистити Східну Європу, переконаний експерт, могла б Україна, яка воює проти Росії вже 4 роки, змогла створити справді боєздатну армію та вистояти в цьому протистоянні у військовому, політичному, економічному та моральному планах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-