У Берліні почалася зустріч

У Берліні почалася зустріч "нормандських" міністрів

Фото
Укрінформ
У столиці Німеччини розпочалася зустріч глав МЗС "нормандського формату" - Україна, ФРН, Франція, Росія, на якій вперше обговорюватиметься тема миротворців на Донбасі.

На цій зустрічі Павло Клімкін, Хайко Маас, Жан-Ів ле Дріан і Сергій Лавров мають намір провести "ревізію" стану виконання Мінських угод і, вперше в такому форматі, обговорити перспективи розміщення на Донбасі «блакитних касок» ООН.

У Берліні почалася зустріч "нормандських" міністрів / Фото: Танасійчук Ольга. Укрінформ

Такий анонс озвучив міністр закордонних справ ФРН Хайко Маас в понеділок перед початком зустрічі, передає кореспондент Укрінформу в Німеччині.

«Нової темою, про яку ми будемо сьогодні говорити, стане місія ООН для східної України. На нашу думку, вона могла би сприяти мирному процесу і запропонувати нові рамки», - сказав Маас.

Він вважає позитивним, що сторони змогли зібратися сьогодні для обговорення шляхів вирішення конфлікту, який триває вже понад 4 роки, в якому понад 10 тисяч загиблих, тисячі людей змушені залишати рідні місця.

Те, що записано в Мінських угодах, не виконується, констатував міністр. Уже цього року зафіксовано до тисячі порушень режиму припинення вогню. «Це вже само собою є достатньою підставою, щоб продовжити обговорення шляхів вирішення українського конфлікту в цьому форматі», - підкреслив він. Маас переконаний, що Мінський процес треба пожвавити.

Він згадав свій недавній візит на схід України, де люди його запитували, коли нарешті настане мир. «І я не міг дати їм задовільної відповіді», - визнав дипломат.

Говорячи про місію, він зазначив, що і Україна, і Росія вітають саму ідею в принципі, але їхнє уявлення про неї занадто далекі. «І ми хочемо почати сьогодні про це говорити. Ми будемо говорити про те, про що вже домовлено в Мінських угодах, щоб виробити загальні заходи для їх виконання за допомогою ООН, місії», - повідомив німецький дипломат.

Читайте також: Клімкін прибув на зустріч "нормандських" міністрів

Нагадаємо, глави МЗС Нормандського формату - Україна, ФРН, Франція і Росія останній раз збиралися 16 місяців тому.

Для Мааса, який почав виконання обов'язків глави німецького зовнішньополітичного відомства в квітні, це перша "нормандська зустріч". При цьому він вже побував в Росії й в Україні, включаючи прифронтову зону.

Днями Німеччина стала непостійним членом РБ ООН, де збирається докладати активних зусиль у сфері запобігання і вирішення конфліктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-