Безвіз: перший звіт переконав Європу, що Україна не створює міграційних ризиків

Безвіз: перший звіт переконав Європу, що Україна не створює міграційних ризиків

Укрінформ
За результатами першого звіту Європейської комісії про виконання умов безвізового режиму України з Європейським Союзом, Україна не створює міграційних ризиків для Європи.

Про це заявив заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Петухов в інтерв’ю інформаційному агентству УНІАН, інформує прес-служба Мін'юсту

«Щорічно Європейською комісією надається звіт за результатами виконання безвізового режиму. Переглядається, чи ми продовжуємо виконувати умови, висунуті для його досягнення. Перший звіт показав, що попри всі побоювання, ми не створюємо міграційних ризиків для Європи, а є надійним партнером!» - зауважив Петухов.

Він підкреслив, що умовою надання безвізового режиму було передбачено 144 пункти заходів, які мала виконати Україна. Відтак, виконання всіх зобов'язань в цій частині є великим досягненням Української держави. 

За словами Петухова, Угода про асоціацію є кроком до повноправного членства України в Європейському Союзі, адже стандарти, які імплементуються за цією Угодою, є невіддільною та найбільшою частиною зобов'язань країни-члена ЄС.

«У сфері юстиції понад десять років тривав процес гармонізації законодавства, за яким ми оцінювали, наскільки наше законодавство в певних сферах є аналогічним європейському. Сьогодні ми маємо чіткі зобов'язання імплементувати цілий набір директив і регламентів ЄС. І рухаємося так, як свого часу рухалися всі країни, які згодом набували членства», - зазначив заступник міністра. 

Він додав,  що важливим досягненням минулого року стало підписання угоди про співпрацю з Євроюст - європейською організацією  з питань юстиції, яка координує співпрацю прокурорів країн ЄС, дозволяє їм швидко обмінюватися інформацією, створювати міжнародні слідчі групи в розслідуванні найбільш складних злочинів (транскордонна злочинність, незаконний обіг наркотиків, тероризм, корупція, торгівля людьми).

Читайте також: Україна та ЄС обговорили в Брюсселі питання юстиції, свободи та безпеки

Також заступник міністра повідомив , що співпраця між ЄС та Україною відбувається у сфері захисту прав людини. Зокрема, наразі функціонує спеціальний Діалог з прав людини між Європейським Союзом та Україною.

«Ми задекларували, що поважаємо права людини і є країною, яка базується на принципі верховенства права. І в цьому діалозі вони підіймають ті проблемні питання, які бачать перед нами, чи ті питання, де хотіли б роз'яснити нашу позицію. Це стосується як індивідуальних справ (розслідування злочинів, випадків заборони публічних демонстрацій), так і загальних положень, які стосуються захисту прав етнічних меншин, виборчого законодавства, захисту прав дітей, жінок. Чому це цікаво Україні? - Ми отримуємо поради від наших колег, як нам рухатися в сфері прав людини, щоб стати країною, в якій більше людей почувають себе добре. Крім того, через цей діалог ми маємо важелі впливу на захист прав українців у Європі, якщо бачимо, що держава ЄС неналежно реагує на порушення прав наших громадян. Також ми можемо звернути увагу ЄС і країн-членів на порушення прав людини на окупованих територіях в Криму і на Донбасі», - роз'яснив значення діалогу для України Петухов.

За його словами, у сфері правосуддя та судоустрою важливою складовою діяльності Мін'юсту є здійснення підготовчої роботи для ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Петухов зазначив, що Римський статут по змінах в Конституцію, який було прийнято одночасно з судовою реформою, може бути ратифікований після 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-