Покарання за агресію РФ в Україні неминуче, як Страшний суд - Порошенко

Покарання за агресію РФ в Україні неминуче, як Страшний суд - Порошенко

Укрінформ
Президент Петро Порошенко заявив, що Росія в анексованому Криму змінює демографічну ситуацію, незаконно витискаючи з півострова кримських татар й етнічних українців.

Про це він розповів, виступаючи на заходах, присвячених Дню боротьби за права кримськотатарського народу та Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Окупанти, порушуючи міжнародне право, змінюють демографічну ситуацію на окупованій території, витискаючи кримських татар та етнічних українців, наводнюючи півострів мігрантами із російської глибинки”, - зазначив Порошенко.

Читайте також: Кримських татар переслідує "клуб шанувальників Сталіна" у Кремлі - Порошенко

Він підкреслив, що етноцид, заборона Меджлісу, арешти, утиски свідомих українців і кримських татар, постійні обшуки, залякування, фізичний та психологічний тиск, безслідне зникнення людей – усе це будні російської окупації Криму.

Водночас Президент наголосив, що покарання за будь-які незаконні дії проти суверенітету, територіальної цілісності й незалежності України є неминучим, як Страшний суд.

“Це очевидно! Єдине, нам не дано знати часи і строки”, - додав Глава держави.

Крім того, Порошенко висловив упевненість, що агресор понесе відповідальність і за незаконне будівництво Керченського моста.

“Росіянам цей міст згодиться як дорога для відступу. А Україна після відновлення свого суверенітету в Криму використає його для зв’язків з Кубанню, де також живе велика кількість українців”, - підкреслив Президент.

Як повідомлялося, 12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Депортація кримських татар – одна з темних сторінок історії Радянського Союзу і страшна трагедія для цього народу і всього українського суспільства. 18-20 травня 1944 року бійці НКВС зігнали до залізничних вагонів майже все татарське населення Криму і відправили в бік Узбекистану.

У результаті етнічної чистки за наказом Сталіна було депортовано 191 044 кримських татар у віддалені регіони Радянського Союзу – від північного Приуралля до республік Середньої Азії. У дорозі померла 191 людина, протягом першого року депортації, за різними оцінками, від 15% до 46% від загальної кількості. Після депортації була знищена матеріальна та духовна спадщина кримських татар, конфісковано все їхнє нерухоме й рухоме майно, запаси продовольства, ліквідовані книгозбірні, закриті бібліотеки, школи, мечеті. Було змінено тисячі історичних назв місцевостей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-