Кримських татар переслідує

Кримських татар переслідує "клуб шанувальників Сталіна" у Кремлі - Порошенко

Укрінформ
Попередня влада України недооцінила не лише роль Збройних сил, але й проукраїнський потенціал кримськотатарського народу.

На цьому наголосив Президент Петро Порошенко, виступаючи на заходах, присвячених Дню боротьби за права кримськотатарського народу та Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цілі десятиліття кримськотатарський народ вів сміливу та наполегливу боротьбу з радянським режимом за повернення на рідну землю. В середині 80-х ви першими з поневолених народів вийшли на Красну площу Москви вимагати своїх національних прав. Епоха незалежності України стала часом ренесансу, розквіту, відродження. Втім, я маю визнати, що державна влада попередніх років недооцінила не лише роль Збройних сил, але й проукраїнський потенціал кримськотатарського народу", - сказав Порошенко.

Президент наголосив, що неврегульованість статусу кримськотатарського народу, недостатнє забезпечення його культурних, політичних й економічних прав на батьківщині, яке десятиліттями відбувалося на догоду кримінальним елітам в Криму, було безумовною помилкою. "Ці прорахунки врешті-решт і призвели до російської анексії та окупації Криму", - зазначив Порошенко. 

Читайте також: Радянська політика гонінь почалася з депортації кримських татар - Порошенко

За його словами, "клуб шанувальників Сталіна, який нині верховодить за кремлівською стіною, відновив політику переслідування кримських татар".

"Русский мир" в Криму носить яскраво забарвлений ксенофобський антикримськотатарський характер. Тисячі наших співвітчизників - кримських татар та етнічних українців через безпосередньої загрози їхньому життю мусили покинути рідні домівки", - додав Порошенко. 

Як повідомлялося, Україна 18 травня відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар 1944 року. У цей день в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб.

12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-