Вишинський фактично очолював підпільний офіс

Вишинський фактично очолював підпільний офіс "Россия сегодня" в Україні - СБУ

Фото
Укрінформ
СБУ встановила та задокументувала, що затриманий керівник порталу "РИА Новости-Украина" Кирило Вишинський навесні 2014 року виїхав до АР Крим, де за завданням керівництва МІА "Россия сегодня" брав участь у підривних, пропагандистських акціях.

Про це заявив на брифінгу у Києві заступник голови Служби безпеки Віктор Кононенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Саме він (Вишинський - ред.) та підконтрольні йому журналісти виготовляли там матеріали, які виправдовували анексію Криму, а також приєднання Криму до Росії", - зазначив представник спецслужби.

За його словами, Вишинський, "який керівництвом МІА "Россия сегодня" був призначений керівником українського представництва цього мас-медіа", брав участь у пропагандистських акціях, спрямованих на підтримку анексії та приєднання АР Крим до РФ. Саме за цю діяльність на користь країни-агресора у травні 2014 року Вишинський закритим указом президента РФ був нагороджений медаллю "За заслуги перед Отечеством".

"По поверненню до Києва Вишинський на чолі ще декількох журналістів розгорнув активну діяльність з підтримки терористичних організацій "Л/ДНР". В той час, як на майданах наших міст прощалися із загиблими воїнами АТО, тут, у центрі міста, виготовлялися матеріали (не в Донецьку, Луганську чи Москві, а саме тут) про те,  як ЗСУ обстрілюють мирний Донбас, та інші неправомірні дії", - заявив Кононенко.

За словами заступника голови СБУ, Вишинський фактично керував підпільним офісом забороненого в Україні пропагандистського ресурсу "Россия сегодня".

Він розповів, що для прикриття своєї діяльності керівництво МІА "Россия сегодня" використало схему, яка полягає в укладанні договору про співпрацю між ТОВ "Інтерселект", яке було зареєстровано Вишинським в Україні, та компанією, яка розташована у Белграді (Сербія). Щомісяця ця фірма з ознаками фіктивності переказувала майже 53 тис. євро, які мають російське походження, на рахунки українських підприємств, контрольованих Вишинським.

"Така форма побудови була використана свідомо для того, щоб приховати як механізми  фінансування, які йшли з Росії, так і саму співпрацю між "Новости-Украина" та "Россия сегодня", - заявив Кононенко.

Він повідомив, що СБУ провела сьогодні 5 обшуків в офісах, які використовуються зазначеним медіаресурсом, та за місцями проживання окремих його функціонерів. Наразі вилучено документацію, яка повністю підтверджує матеріали досудового слідства.

Окремо заступник голови СБУ вказав на те, що під час обшуку у Вишинського знайдено паспорт громадянина РФ. "Під час обшуків був знайдений паспорт громадянина РФ. Тобто, особа має подвійне громадянство",  - сказав Кононенко, додавши, що судити Вишинського будуть як громадянина України.

Читайте також: Дії "РИА Новости-Украина" є держзрадою - Луценко

Говорячи про нинішній статус затриманого, він заявив: "Поки проводяться процесуальні дії, процесуальне рішення щодо нього буде прийматися протягом півгодини".

Представник спецслужби також додав, що сьогоднішніми діями працівники СБУ "вкотре влучили в точку і змусили опонентів рефлексувати": "Я давно не пам’ятаю, щоб за годину після початку обшуків була реакція і керівництва Russia Today, і міністра закордонних справ РФ Лаврова, і прес-секретаря Путіна Пєскова".

Раніше в СБУ повідомили, що спецслужба спільно з Прокуратурою АР Крим розкрила діяльність мережі медіаструктур, підконтрольних Російській Федерації. Правоохоронці встановили, що вони використовувалися країною-агресором у рамках гібридної інформаційної війни проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-