США в ОБСЄ обурились зростанням застосування бойовиками важкої зброї на Донбасі

США в ОБСЄ обурились зростанням застосування бойовиками важкої зброї на Донбасі

Укрінформ
Сполучені Штати висловили занепокоєння в ОБСЄ у зв'язку з трикратним збільшенням випадків застосування забороненої Мінськими угодами важкої зброї з боку російсько-сепаратистських сил на сході України.

Про це заявила під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні тимчасово повірений США у справах Організації Мішель Сайдерс, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Ми стали свідками ще одного тижня насильства внаслідок агресії Росії проти України. СММ повідомила про трикратне посилення вогню з важкої зброї, включаючи застосування залпових реактивних систем – вперше з лютого-місяця", - цитує заяву дипломата Держдепартамент США.

У цьому зв'язку вона вкотре звернула увагу на небезпечну ситуацію, що склалася навколо Донецької фільтраційної станції, а також іншої критично важливої інфраструктури. "Надзвичайно важливо, щоб усі сили поважали повною мірою гарантії безпеки за Мінськими угодами", - наголосила представник США.

Вона також акцентувала, що СММ зафіксувала велику кількість важкої зброї в районах, де вона заборонена Мінськими угодами. При цьому, за її словами, якщо би проросійські сили не обмежували доступ міжнародних спостерігачів, зокрема, у 26 випадках лише минулого тижня, була би виявлена дислокація набагато більшої кількості одиниць важкої зброї.

Більше того, заявила дипломат, сили, підтримувані Росією, загрожують життю мирного населення. "Протягом останніх двох тижнів СММ документально зареєструвала важку зброю в трьох житлових районах поблизу лінії розмежування з боку сил, очолюваних Росією",- зауважила дипломат.

Читайте також: Мінські угоди: Президент Словенії знає, де шукати "ключик" до Москви

У цьому зв'язку представник США виступила із закликом негайно вивести заборонену Мінськими угодами зброю. "Це стає більш актуальним, якщо врахувати, що поблизу лінії розмежування близько 100 тис. дітей відвідують школу", - заявила дипломат.

Представник США також назвала прямим порушенням територіальної цілісності України надсилання Росією "гуманітарних" конвоїв на Донбас, що не піддаються перевіркам, як це було востаннє 8 травня.

"Мінські угоди чітко визначають: гуманітарна допомога повинна забезпечуватися через міжнародно визнаний механізм, і Росія повинна відкликати свої збройні формування, а не поповнювати їх", - заявила представник США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-