Міжнародні експерти визнали НАБУ політично незалежним - Ситник

Міжнародні експерти визнали НАБУ політично незалежним - Ситник

Укрінформ
Міжнародні експерти за результатами оцінювання роботи НАБУ, яке проводилося у жовтні - грудні минулого року, визнали відомство політично незаангажованим і незалежним.

Про це на брифінгу у середу заявив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Хотілося б сказати, що ця оцінка роботи НАБУ проводилася разом з оцінкою роботи САП, тому що неможливо дати окрему оцінку ефективності роботи НАБУ і САП, і оцінка проводилася за критеріями ефективності, незаангажованості і незалежності. І мені приємно, що міжнародні експерти визнали, що НАБУ дійсно є політично незалежним і незаангажованим", - зазначив Ситник.

Він нагадав, що керівництво НАБУ звернулося до Антикорупційної ініціативи ЄС та одного з бюро Держдепартаменту США з проханням надати міжнародно-технічну допомогу з метою проведення незалежного оцінювання ефективності роботи НАБУ за останні 3 роки.

Очільник НАБУ поінформував, що комісія з оцінки ефективності працювала у відомстві впродовж жовтня-грудня, потім кілька місяців тривав аналіз отриманого матеріалу, і наразі цей звіт за підписами посла США в Україні Марі Йованович та посла ЄС Х’юга Мінгареллі надійшов до НАБУ, уряду та парламенту, а також до міжнародних дипломатичних місій.

Водночас, за його словами, міжнародні експерти вважають, що остаточну оцінку ефективності роботи НАБУ неможливо дати до того часу, поки не буде ухвалено перші вироки у справах, які бюро передало до суду.

Читайте також: Директор НАБУ: Важко говорити, чим закінчиться розслідування щодо Омеляна

Крім того, як зазначив Ситник, міжнародні експерти звернули увагу на “необхідність удосконалення внутрішніх процесів, які відбуваються в НАБУ”. 

“Щодо зовнішніх викликів, вони є загальновідомі, і це підтверджено й цим оцінюванням. Перше — це надання права на самостійне прослуховування. Також ефективно було б отримати доступ до бази е-декларацій у повному обсязі, бо, на жаль, такого доступу у нас зараз немає. І, звісно, питання щодо створення антикорупційного суду. Загалом дослідження показало, що є ще над чим працювати”, - підсумував Ситник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-