Справа Януковича: екс-глава Генштабу розрекламував у суді

Справа Януковича: екс-глава Генштабу розрекламував у суді "харківські угоди"

Укрінформ
Екс-начальник Генштабу ЗСУ Юрій Ільїн стверджує, що після приходу до влади Віктора Януковича бюджет для військових значно збільшився. Також він згадав про Харківські угоди і назвав їх правильним рішенням.

Про це він заявив в Оболонському районному суді Києва, де розглядають справу про державну зраду екс-президента Віктора Януковича, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Стан ЗСУ напряму залежить від фінансування. Довгі роки, на жаль, в Україні систематично ЗСУ недофінансовані. Критичні роки - 2008-2009.

У 2010-му, з приходом Януковича, обстановка змінилася для військових на краще, бюджет збільшився практично на 80 відсотків", - сказав Ільїн.

Він зазначив, що військовослужбовець за контрактом у 2009 році отримував близько 800 гривень, командир бригади - близько 1000. У 2012 році ситуація змінилася - контрактник став отримувати 3200 грн, командир бригади - 8 000.

Ільїн також зазначив, що за Януковича в 2011 році почалися програми кораблебудування, зокрема, броньованих катерів.

За участю Януковича був закладений корвет "Володимир Великий", а в 2012 почали будівництво катерів типу "Гюрза-М" на заводі "Ленінська кузня".

Відповідаючи на запитання прокурора щодо ЧФ РФ, який базувався в АРК, Ільїн зазначив, що чисельність угруповання ніколи не перевищувала обумовлені з Україною цифри.

Він згадав Харківські угоди від 2010 року: "Я вважаю, що, враховуючи нюанси і ту ситуацію у Криму, напевно, це було правильним рішенням. Тому що ми зараз переконалися, що ті помилки, дурниці тих, хто захопив владу в Києві після подій на Майдані, коли звучали різні заяви, що потрібно розірвати договір, вони призвели до негативних наслідків для України". Він зазначив, що "нас, українських військових моряків, не сприймало населення Криму. І будь-яка насильницька українізація відбивалася на нас", - згадує Ільїн.

Читайте також: Суд подивився відео прес-конференції Януковича і взяв перерву

Як повідомляв Укрінформ, виступаючи в якості свідка у справі про держзраду Януковича в Оболонському районному суді Києва, колишній перший заступник голови Держприкордонслужби України в 2014 році – в.о. міністра оборони України Михайло Коваль заявляв, що військовослужбовці та ветерани Збройних сил були незадоволені діяльністю Віктора Януковича як верховного головнокомандувача.

"Верховний головнокомандувач жодного разу не проводив штатні стратегічні навчання. Ніяких навчань стрілецьких. Такого ніколи не було. Настрої проти Віктора Федоровича в армії були дуже сильні", – сказав Коваль.

За його словами, з 2010-го по 2014 рік не проводилися збори резервістів, були скорочені норми забезпечення солдатів.

Читайте також: Суд продовжив розгляд справи про держзраду Януковича

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисні дії, вчинені з метою зміни меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України. В якості свідка з боку захисту сьогодні допитують екс-начальника Генерального штабу - головнокомандуючого Збройними силами України, адмірала Юрія Ільїна. З 2012-го він командував ВМСУ, а 18 лютого 2014 року був призначений Януковичем начальником Генштабу. Звільнений з цієї посади через 10 днів в. о. президента Олександром Турчиновим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-