Регламент ВККС відповідає закону та рекомендаціям європейських експертів - Козьяков

Регламент ВККС відповідає закону та рекомендаціям європейських експертів - Козьяков

Укрінформ
Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков наголошує, що Регламент ВККС повністю відповідає закону та рекомендаціям європейських експертів, а отже - має виконуватися.

Про це він заявив в інтерв'ю Укрінформу.

Зокрема, коментуючи заяву Громадської ради доброчесності про те, що під час цих перших співбесід з суддями висновки ГРД були відкладені і просто не розглядалися з посиланням на "незаконні", на думку ГРД, положення Регламенту ВККС, Козьяков сказав: "Ще раз наголошую – Регламент ВККС повністю відповідає закону та рекомендаціям європейських експертів, отже має виконуватися. Ми з розумінням поставилися до ГРД, які до того, як вийти з процесу оцінювання, встигли надати нам близько ста висновків та інформацій щодо суддів. Але вона (висновок ГРД про суддю - ред.) має бути не анонімна, а підписана тими членами ГРД, хто за неї голосував. Це зовсім не важко. Разом з ГРД ми є учасниками державної адміністративної процедури. Всі члени Комісії, в разі участі в ухваленні колегіального рішення, підписують його текст, навіть якщо вони були проти нього. То чому це важко зробити членам ГРД? Для усунення недоліків Вища кваліфікаційна комісія надала ГРД 10 днів. Ці вимоги досить нескладно виконати, аби документи ГРД допомогли ВККСУ в роботі. Тому вони зараз відкладені, і ми сподіваємося, що ГРД все ж приведе їх до того стану, щоб ми змогли їх розглянути". 

Голова ВККС також зазначив, що "нами опрацьовані юридичні варіанти, яким чином ми будемо враховувати інформацію, яка міститься у висновках, в разі, якщо ГРД все-таки не буде виконувати норми нашого регламенту щодо належного оформлення документів".

Зокрема, розповів Козьяков, "під висновками немає підписів членів Громадської ради доброчесності, які були присутні під час засідань, на яких затверджувалися рішення. Протоколи не містять переліку членів ГРД, які були присутні під час їхніх засідань. Також протоколи не містять імені судді, щодо якого (якої) складено висновок. Тому ми відклали розгляд по усіх цих проектах рішень, які ГРД нам надала". 

Читайте також: Голова ВККС прокоментував "інфошум" навколо Громадської ради доброчесності

Як наголосив Козьяков, "теза, що ВККС "знехтувала" висновками ГРД – неправда. Співбесіда з суддею, щодо якого є висновок ГРД, відкладена на певний час. Тобто вона буде поставлена в графік на певну кількість днів пізніше. Судіть самі: відклала і знехтувала – хіба між цим є знак рівності? Хльосткі слівця, звісно, застосовувати нікому не забороняється, але в професійній роботі це не серйозно".

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці березня 2018 року ГРД заявила, що припиняє участь у процесі кваліфікаційного оцінювання суддів, оскільки, за їхніми словами, ВККСУ внесла зміни у свій Регламент, якими обмежила діяльність ГРД. У відповідь у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України заявили, що не відмовляються від співпраці з Громадською радою доброчесності, адже їхні висновки для Комісії важливі, а зміни до регламенту внесли для того, щоб удосконалити співпрацю з ГРД на підставі рекомендацій європейських експертів. Також Комісія заявила, що згідно з законом вихід ГРД ніяк не вплине на законність рішень ВККСУ. Крім того, згідно з висновком Ради Європи "Щодо регламенту Громадської ради доброчесності" від 10 квітня 2017 року, європейські стандарти не забороняють залучати професіоналів, які можуть зробити корисний внесок в оцінку кандидатів в судді, для участі в цьому процесі, однак ці професіонали здійснюють лише дорадчу функцію. 

27 березня Вища кваліфікаційна комісія продовжила проводити співбесіди з суддями без Громадської ради доброчесності, натомість один з членів ГРД звернувся до Верховного суду про визнання протиправними та нечинними положень Регламенту ВККС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-