НАТО сподівається на цивільний контроль над сектором безпеки в Україні - Гетемюллер

НАТО сподівається на цивільний контроль над сектором безпеки в Україні - Гетемюллер

Укрінформ
У Північноатлантичному Альянсі сподіваються, що у фінальній версії законопроекту про нацбезпеку будуть враховані рекомендації щодо запровадження цивільного контролю над сектором безпеки.

Про це заявила заступник генерального секретаря НАТО Роуз Гетемюллер під час виступу на XI Київському безпековому форумі, організованому Фондом Арсенія Яценюка "Відкрий Україну", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Хочу відзначити, що в Україні здійснено багато реформ у сфері права та безпеки. Це дуже важливий крок. Ми як НАТО сподіваємося, що всі базові демократичні принципи та ідеали, дуже важливі для України, будуть імплементовані у фінальну версію закону (про нацбезпеку - ред.) - сказала Гетемюллер.

Вона додала, що, окрім ухвалення цього законопроекту, в НАТО сподіваються на покращення умов для ведення бізнесу в Україні і поліпшення роботи у сфері оборони.

Як повідомляв Укрінформ, Представництво ЄС в Україні привітало схвалення Верховною Радою в першому читанні президентського законопроекту "Про національну безпеку" і закликало поліпшити його у відповідності до принципів ЄС та НАТО, зокрема щодо запровадження парламентського контролю і цивільного нагляду за всім сектором безпеки, включаючи СБУ.

Президент України Петро Порошенко 28 лютого вніс до парламенту законопроект №8068 "Про національну безпеку України".

4 квітня Комітет ВР з питань національної безпеки і оборони схвалив постанову "Про прийняття за основу проекту закону "Про національну безпеку України". У першому читанні Рада ухвалила його 5 квітня.

Читайте також: Україна - НАТО: Київ сподівається, що Угорщина змінить позицію після виборів

Законопроект визначає засади держполітики у сфері національної безпеки та оборони, цивільного контролю за військовою сферою, а також стратегій захисту держави, зокрема, кібербезпеки.

Законопроект пропонує встановити, що міністр оборони і його заступники призначаються з числа цивільних осіб, також передбачено розмежування посад начальника Генштабу та головнокомандувача Збройних сил України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-