Гройсман: Усі, хто купують голоси, повинні пам'ятати про відповідальність

Гройсман: Усі, хто купують голоси, повинні пам'ятати про відповідальність

Укрінформ
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман розраховує на те, що Верховна Рада найближчим часом ухвалить напрацьований урядом законопроект щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства.

Про це він сказав на засіданні уряду у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми маємо підготуватися до чергових виборів Президента, які відбудуться навесні наступного року, і чергових виборів до парламенту. Цей закон дасть відповідь, після його ухвалення, щодо відповідальності за скуповування голосів, фальшування результатів. Думаю, нікого не потрібно переконувати в тому, що фальшування або викривлення результатів виборів надзвичайно дорого обходиться українським громадянам", - наголосив глава уряду.

За його словами, проблема скуповування голосів на виборах ще актуальна для України, і з цим потрібно боротися.

"Я вірю, що ще цієї сесії цей закон може бути ухвалений, розглянутий у парламенті, доопрацьований. В Україні має бути чітке розуміння у всіх, хто намагається скуповувати голоси, фальшувати вибори, що буде відповідальність", - заявив Гройсман.

Проект закону розроблений силами Міністерства внутрішніх справ спільно з громадськими організаціями. Він передбачає внесення змін до деяких законодавчих актів, зокрема Кримінального кодексу. Ключова мета законопроекту - встановлення покарання за порушення прав виборців і запобігання спробам порушити виборчі права.

Читайте також: Уряд розгляне посилення відповідальності місцевої влади за пожежну безпеку

Цим законопроектом, зокрема, пропонується збільшити строк позбавлення права обіймати певні посади осіб, які були засуджені за тяжкі правопорушення, з 3 до 5 років; передбачається покарання за підкуп кандидатів (зміна імен, спойлерство тощо), криміналізація агітації шляхом надання громадянам неправомірних вигод. Водночас зменшено відповідальність за заповнення протоколу із порушенням процедури, порівняно з внесенням до нього неправдивих даних.

Нові статті вводяться за демонстрацію виборцем/учасником референдуму результатів волевиявлення у приміщенні для голосування; приховування або знищення, винесення за межі дільниці виборцем/учасником референдуму свого бюлетеня; перешкоджання суб'єкту виборчого процесу.

У документі передбачено відповідальність членів виборчих комісій за ухиляння від роботи; розширено перелік та форми способів впливу службових осіб на виборчі комісії та їх членів, запроваджено нову статтю щодо фальсифікації, підробки, вкидання або знищення виборчої документації. Крім того, встановлено чіткий перелік виборчої документації, незаконне знищення та фальсифікація якої перебачає кримінальну відповідальність.

Водночас запроваджеється звільнення від відповідальності осіб, які до оголошення підозри повідомлять про фальсифікацію виборчої документації або підкуп.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-