Рада відмовилася скасувати е-декларування для громадських організацій

Рада відмовилася скасувати е-декларування для громадських організацій

Укрінформ
Верховна Рада відмовилася ухвалити законопроект №6271 та президентський №6674, якими пропонувалося скасувати подання е-декларацій антикорупційними громадськими організаціями.

За ухвалення законопроекту №6271 проголосувало 156 депутатів, за законопроект № 6674 - 157 за мінімально необхідних 226-ти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У законопроекті, серед авторів якого, зокрема, голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко, пропонувалося внести зміни до статей 3, 46 закону «Про запобігання корупції» та вилучити з переліку суб’єктів, на яких поширюються дія цього закону, представників громадських об’єднань, наукових установ, навчальних закладів, експертів, які входять до складу конкурсних комісій, громадських рад, рад громадського контролю, що утворені при державних органах та беруть участь у підготовці рішень з кадрових питань, підготовці, моніторингу, оцінці виконання антикорупційних програм.

Окрім того, документ передбачав вилучення із цього переліку осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм (проектів) технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання і протидії корупції.

Пропонувалося також, щоб під дію закону не підпадали особи, які систематично, протягом року, виконують роботи, надають послуги щодо імплементації стандартів у сфері антикорупційної політики, її моніторингу, підготовки пропозицій з питань її формування і реалізації. Цих осіб передбачалося звільнити від обов’язку подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Відповідно до цього законопроекту пропонувалося зобов'язати громадські об'єднання, загальний річний дохід якого перевищує 300 прожиткових мінімумів, оприлюднювати щороку до 1 квітня року інформацію про: персональний склад керівних органів; загальну суму отриманих доходів, у тому числі в рамках реалізації в Україні програм (проектів) міжнародної технічної або іншої допомоги, та перелік суб'єктів, від яких за рік отримано доходів на суму, що перевищує 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня звітного року.

Читайте також: Рада відмовилася розглядати скасування е-декларацій для активістів

Як повідомлялося, 27 березня 2017 року Президент Петро Порошенко підписав зміни до закону "Про протидію корупції", згідно з якими члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані подавати електронні декларації.

Євросоюз розкритикував українські поправки до закону про електронне декларування, які передбачають подання декларацій громадськими активістами.

Порошенко згодом попросив депутатів скасувати вимогу про зобов'язання громадських активістів подавати електронні декларації й наполягав на негайному ухваленні Верховною Радою відповідного законопроекту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-