Гройсман вважає помилковим запровадження е-декларацій для активістів

Гройсман вважає помилковим запровадження е-декларацій для активістів

Укрінформ
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вважає, що запровадження е-декларацій для представників антикорупційних громадських організацій було помилковим і його треба скасувати.

Про це глава уряду сказав у понеділок в ефірі телеканалу "112 Україна", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вважаю, що введення таких е-декларацій для представників громадських організацій було помилковим і його негайно потрібно скасувати", - сказав Гройсман.

За його словами, запровадження е-декларування передбачає, що ті люди, які уповноважені державою для керування бюджетними коштами, мають бути абсолютно відкритими і прозорими. Тому для чиновників подання декларацій є абсолютно зрозумілим і виправданим. Громадські ж активісти, зазначив Прем'єр-міністр, мають максимально забезпечувати контроль за владою, а тому вони не повинні заповнювати декларації, оскільки не мають ніякого стосунку до державних ресурсів.

Гройсман вважає, що необхідність подання е-декларацій потрібно також скасувати для членів наглядових рад державних компаній, які є громадянами інших країн, оскільки в своїх державах вони заповнюють такі декларації за своїм законодавством. При цьому, на думку Прем'єра, доцільно було б, щоб їхні декларації були доступними для широкого загалу і в Україні. 

Читайте також: Парубій - за повне скасування е-декларацій для активістів

Однак громадських активістів, за словами глави уряду, це взагалі не стосується. "Тому я виступаю за те, що їх (декларації для активістів - ред.) потрібно скасувати. В цьому питанні треба поставити крапку, і я просив би народних депутатів знайти таку можливість і підтримати таку відміну", - підкреслив Гройсман.

Як повідомлялося, 22 березня Верховна Рада відмовилася включити до порядку денного та розглянути законопроекти № 8120 та № 8120-1 щодо відтермінування подачі перших е-декларацій представниками антикорупційних громадських організацій.

Водночас Президент Петро Порошенко наполягає на ухваленні Верховною Радою законопроекту щодо скасування електронного декларування для громадських організацій.

У Єврокомісії також розкритикували керівництво України у зв'язку з невиконанням зобов'язання скасувати обов'язкове електронне декларування для громадських активістів.

У свою чергу Голова ВР Андрій Парубій розраховує, що парламент у вівторок, 3 квітня, розгляне новий законопроект про скасування е-декларування для громадських активістів, які займаються антикорупційною діяльністю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-