Рада розгляне три важливі законопроекти для децентралізації

Рада розгляне три важливі законопроекти для децентралізації

Децентралізація
Укрінформ
У порядку денному Верховної Ради на вівторок, 3 квітня, знаходяться три законопроекти, які важливі для прискорення процесу децентралізації.

На це звертає увагу експерт групи "Децентралізація" Реанімаційного пакету реформ Іван Лукеря у своїй колонці на "УП".

"Парламент має шанс поставити крапку в реформі публічної служби, ухваливши законопроект № 2489 "Про службу в органах місцевого самоврядування", вже 3 квітня. Саме на вівторок у порядку денному заплановано його розгляд народними депутатами", - повідомив експерт про перший важливий законопроект.

Він нагадав, що ухвалений раніше законопроект про службу в органах місцевого самоврядування було ветовано Президентом. Проте після доопрацювання у профільному комітеті законопроект внесено в новій редакції на розгляд парламенту. "Законопроект створює можливості для залучення в місцеве самоврядування нових професійних службовців, що підвищує ефективність публічного управління. Ресурси, повноваження та кадри - формула успішного врядування", - повідомив Лукеря.

Інший важливий законопроект - № 6466 "Про внесення змін до закону "Про добровільне об’єднання територіальних громад" щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення".

Читайте також: Роль освітян у процесі децентралізації обговорили на Луганщині

Експерт підкреслив, що вкрай важливо визнати міста обласного значення спроможними громадами, що дасть можливість сусіднім з ними громадам ухвалити рішення про приєднання до міст. "Ухвалення законопроекту, розгляд якого в порядку денному теж заплановано на 3 квітня, очікують 25 мільйонів людей, які проживають у 150 містах обласного значення та близько 1000 навколишніх територіальних громадах", - заявив він.

Третій важливий законопроект, розгляд якого також запланований на вівторок - № 6636 "Про порядок утворення, ліквідації районів, встановлення і зміни їх меж". За словами Лукері, наразі критично важливо реформувати райони, які неспроможні у своєму нинішньому вигляді. Так, уже на сьогодні 16 районів повністю покриті об’єднаними територіальними громадами.

З повним переліком необхідних для прискорення децентралізації законопроектів можна ознайомитися за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-