Договір про дружбу з Росією не варто продовжувати - Зеркаль

Договір про дружбу з Росією не варто продовжувати - Зеркаль

Укрінформ
Заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль вважає, що «великий договір» про дружбу з Росією не слід продовжувати після закінчення терміну його дії у квітні наступного року, водночас немає потреби у негайній його денонсації.

Про це вона написала у Facebook у розвиток свого коментаря з цього приводу в ефірі Радіо НВ. 

"Моя позиція, як і в 2014 році, полягає у тому, що в нинішніх умовах системного порушення з боку РФ фактично усіх істотних положень цього договору, Україна не може погодитись на продовження його дії на наступні 10 років. І з 1 квітня 2019 року договір має втратити свою чинність", - наголосила Зеркаль.

Вона зазначила, що агресія РФ та її наслідки створили іншу реальність, що вимагає нових підходів до врегулювання відносин з РФ. Але, як зауважила заступник міністра, це питання майбутнього, оскільки лише після усунення порушень з боку РФ можна буде повернутись до розмови про те, якими можуть бути договірні відносини між країнами. "Наразі умов для таких розмов немає", - констатувала вона.

Водночас, на переконання Зеркаль, не було потреби припиняти цей договір ще в 2014 році, оскільки його положення використовувалися у дипломатичній та міжнародно-правовій роботі, спрямованій на поновлення порушених Росією прав України. Але сьогодні потенціал можливостей використання цього договору вичерпано, а більшість правових спорів, що виникли між Україною та РФ, перебувають на розгляді в міжнародних судових інстанцій, нагадала вона.

Читайте також: Білий дім заявляє, що "дзеркальні" дії Росії погіршать відносини з США

"В умовах, коли РФ лише нагнітає порушення міжнародного права через організацію виборів свого дедалі менш легітимного президента в окупованому Криму, через неповагу до основ права з боку суверенного для РФ "Газпрому", говорити про збереження чинності «великого договору» сенсу немає. Але це не привід махати шашками і говорити про те, що треба негайно денонсувати договір. У дипломатії необхідно зберігати витримку і дотримуватись правил, навіть коли противник цього не робить. Точні та виважені кроки ефективніші за популізм", - переконана заступник міністра.

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Росією і Україною, який назвали «Великим договором», був підписаний президентами двох країн 31 травня 1997 року. Країни офіційно визнали кордони один одного і закріпили принципи стратегічного партнерства і поважання територіальної цілісності. Після анексії Криму і початку конфлікту на Донбасі в Україні неодноразово звучали заклики розірвати цей договір через порушення Росією територіальної цілісності України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-