Видворені російські дипломати вже залишають Україну - МЗС

Видворені російські дипломати вже залишають Україну - МЗС

Укрінформ
Видворені російські дипломати вже залишають Україну, після виїзду всіх 13-ох Міністерство закордонних справ має отримати ноту про завершення їхньої дипломатичної місії та їхні акредитаційні картки.

Про це заявила речниця МЗС Мар'яна Беца в ефірі "112 каналу" в середу, 28 березня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вже відбувається відправлення російських дипломатів з України. До компетенції МЗС не входить безпосередній контроль за виїздом, але ми маємо отримати ноту про завершення місії дипломатичних співробітників, які були оголошені персонами нон грата, і вони мають невідкладно здати свої акредитаційні картки", - сказала Беца.

Вона зазначила, що Росія може замінити висланих дипломатів іншими, оскільки відповідно до міжнародного права та чи інша держава має право направляти у закордонне дипредставництво стільки співробітників, скільки вважає за потрібне, а країна перебування має право вирішувати, приймати їх чи ні.

"Тобто, у принципі, теоретично на ці посади можуть приїхати інші російські дипломати, якщо буде наша згода. Поки що це питання не розглядається. Наша головна мета - видворити російських дипломатів і консулів, які працювали як працівники спецслужб, і це наша відповідь на цинічну хімічну атаку в Солсбері в дусі солідарності з нашими британськими партнерами", - зазначила Беца.

Стосовно можливої відповіді Росії на вислання її дипломатів речниця МЗС зауважила, що це можуть бути або дзеркальні заходи щодо певних країн, або асиметричні кроки, оскільки Росія вже давно перетнула всі "червоні лінії".

"Наприклад, у контексті України це може бути так само видворення наших дипломатів, це може бути і така асиметрична відпопвідь, як загострення ситуації на Донбасі, це може бути ще якийсь варіант. Тобто виключати нічого не можна", - резюмувала Беца.

Читайте також: Деякі країни ЄС не вислали дипломатів РФ через "брудні російські гроші" – євродепутат

Як повідомляв Укрінформ, раніше близько 30 країн, а також НАТО вирішили вислати російських дипломатів у відповідь на застосування Росією бойової хімічної речовини у британському Солсбері, де 4 березня був отруєний екс-офіцер ГРУ РФ Сергій Скрипаль.

Прем'єр-міністр Тереза Мей заявила, що відповідальність за це лежить на Росії, а слідство підтвердило застосування в Солсбері нервово-паралітичного газу "Новічок", що виробляють у РФ.

Україна, зокрема, ухвалила рішення про видворення 13 російських дипломатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-