48 годин на виїзд: Ар’єв сказав, яких дипломатів РФ висилає Україна

48 годин на виїзд: Ар’єв сказав, яких дипломатів РФ висилає Україна

Укрінформ
Україна вишле 13 російських дипломатів на достатньо високому рівні - першого, другого секретаря посольств.

Про це в ефірі "112 Україна" повідомив віце-президент ПАРЄ Володимир Ар’єв.

Ар’єв зазначив, що під час прийняття рішення про висилку російських дипломатів на Україну з боку партнерів не чинилось жодного тиску.

"Жодного тиску на Україну не чинили, це рішення було ухвалено на знак солідарності з нашими британськими колегами… Ми мали зробити цей крок, так само, як свого часу Британія та країни ЄС запровадили санкції проти РФ через російську агресію проти України. Це був абсолютно зважений і логічний крок", - зазначив він.

Читайте також: СБУ закрила в'їзд 23 росіянам, видвореним із Британії

"Наскільки мені відомо, Україна висилає достатньо серйозних дипломатів, на рівні першого, другого секретаря (посольства, - ред.) , тобто не технічний персонал. Вони вже до завтра мають залишити територію України, їм дали 48 годин. Я вважаю, що цим кроком ми показуємо єдність з європейською спільнотою", - додав віце-президент ПАРЄ.

На питання про те, чи має Росія право прислати замість висланих дипломатів заміну чи саме на ці 13 осіб йде скорочення дипмісії, Володимир Ар’єв зазначив:

"У даному разі вони мають право надсилати когось на заміну. Українська сторона, звичайно, буде розглядати, але наш рівень дипломатичних відносин після того, як Україна відмовилася приймати посла РФ, перебуває на найнижчому рівні", - додав він.

Читайте також: Росія зараз втручається у вибори по всій Європі - США

Нагадаємо, раніше в 24 країнах світу заявили про намір вислати російських дипломатів, серед яких Велика Британія, США, Німеччина, Польща, Франція, Канада, Литва, Чехія, Нідерланди, Данія, Італія, Албанія, Латвія, Румунія, Хорватія, Естонія, Фінляндія, Швеція, Угорщина, Австралія, Македонія, Бельгія, Ірландія та Норвегія. Україна також схвалила рішення про вислання 13 російських дипломатів.

Читайте також: Видворення російських дипломатів: перелік країн. Інфографіка

Екс-офіцер ГРУ РФ Сергій Скрипаль був отруєний у британському місті Солсбері 4 березня. Пізніше прем'єр-міністр Тереза Мей заявила, що відповідальність лежить на Росії, а слідство підтвердило застосування в Солсбері нервово-паралітичного газу "Новічок", що виробляють у Росії.

Велика Британія вислала з країни 23 російських дипломатів у межах заходів, вжитих як реакція на інцидент у Солсбері. Пізніше Євросоюз схвалив рішення відкликати свого посла з Росії для консультацій.

Фото: Council of Europe/ Klara Beck

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-