Угорщина може розблокувати комісію Україна-НАТО після виборів — МЗС

Угорщина може розблокувати комісію Україна-НАТО після виборів — МЗС

Ексклюзив
Укрінформ
У МЗС сподіваються, що після квітневих парламентських виборів Угорщина може розблокувати заплановану на липень зустріч комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони, оскільки відпаде політична доцільність використання мовної статті закону про освіту для мобілізації електорату.

Про це в коментарі Укрінформу в четвер, 22 березня, заявив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.

"Звичайно (можна розблокувати - ред.). На жаль, скоріш за все, мова йде про внутрішні процеси в Угорщині - країна на порозі виборів до угорського парламенту, і так зване мовне питання використовується для мобілізації електорату. Ми налаштовані конструктивно, ми готові до діалогу з угорською стороною і готові представити всі можливі варіанти вирішення проблеми. І в даному випадку ми сподіваємося, що після виборів політична доцільність перестане відігравати домінуючу роль (у відносинах з Україною)", - сказав Боднар.

У відповідь на запитання, на чому грунтуються ці сподівання, заступник міністра зазначив, що українська сторона отримує відповідні неофіційні сигнали з Будапешта.

Водночас він визнав, що на відносини між Україною та Угорщиною впливає "третя сторона".

"На жаль, факти свідчать, що Угорщина зараз досить щільно комунікує з Росією, є певні практичні речі, через які Росія, можливо, впливає на підтримання цієї агресивної риторики, і, на жаль, це виглядає досить некомфортно, для нас у тому числі, бо тоді виходить, що один із членів ЄС і НАТО є знаряддям у руках Москви. І, звичайно, висновки повинні робити і в Європейському Союзі, і в НАТО", - акцентував Боднар.

Читайте також: Освітній закон: МЗС Угорщини обіцяє блокувати саміт Україна-НАТО

У цьому контексті дипломат зазначив, що після парламентських виборів в Угорщині можна буде побачити, якою буде налаштованість нового уряду країни стосовно угорсько-українських відносин і "чи дійсно це була внутрішня політика чи все-таки використання агресором одного з членів ЄС на свою користь".

Коментуючи позицію міжнародних партнерів щодо напруження у відносинах між Україною та Угорщиною, Боднар зпевнив, що Україна має повну підтримку як із боку НАТО, так і з боку ЄС.

"Звичайно, ніхто не хоче влізати у внутрішні суперечки. Поки що нам говорять: "Домовляйтеся з Угорщиною". Але, я думаю, чим ближче ми наближаємося до проведення конкретних заходів, тим більшим є розуміння того, що позиція Угорщини пов'язана з політичними справами, а не з реальним станом справ забезпечення прав національних меншин, оскільки оцінки ОБСЄ, Ради Європи, будь-кого з міжнародних партнерів, хто приїжджав на Закарпаття, зовсім інші, ніж ті, про які говорить Угорщина", - сказав Боднар.

Дипломат акцентував, що блокування Угорщиною участі України вже в другому засіданні міністрів оборони країн НАТО не означає, що вона може заблокувати нашу співпрацю з Альянсом.

"Можуть не відбутися якісь зустрічі. Але Україна все одно йде шляхом інтеграції до Євроатлантичної спільноти, і ми, проводячи внутрішні зміни, здійснюючи необхідні реформи, все одно досягнемо рівня, коли ми отримаємо і ПДЧ, і членство", - переконаний заступник міністра.

Вибори до Національної асамблеї Угорщини заплановано на 8 квітня 2018 року. Вони стануть другими виборами після прийняття нової Конституції Угорщини, що набула чинності 1 січня 2012 року. Виборчий закон передбачає єдиний тур голосування та обрання 199 замість 386 депутатів Національних зборів Угорщини.

На попередніх виборах перемогу здобув блок партій «Фідес» і ХДНП (44,87 % голосів), отримавши 133 зі 199 місць у парламенті. Другий результат показала Угорська соціалістична партія (25,57 %), третій - «Йоббік» (20,22 %), четвертий - «Політика може бути іншою» (5,34 %)[1].

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-