Комітет Ради визнав законними усі подання ГПУ на Савченко

Комітет Ради визнав законними усі подання ГПУ на Савченко

Фото
Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань регламенту та організації роботи парламенту визнав законними, достатніми та обгрунтованими усі три подання Генеральної прокуратури щодо притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешту народного депутата Надії Савченко.

Такі рішення були одноголосно прийняті на засіданні комітету у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, у резолюції висновку комітету зазначається, що подання ГПУ на затримання та арешт Савченко є обгрунтованими з огляду на те, що вона може залишити територію України і переховуватися від органів досудового розслідування, а також тим, що вона не відмовилася від вчинення злочинів.

Луценко представив комітету ВР подання щодо Савченко / Фото: Тарасов Володимир, Укрінформ

«Комітет вважає його (подання ГПУ на затримання Савченко - ред.) законним, оскільки воно ініційоване і подане належним суб'єктом подання, а також достатнім і обгрунтованим, тим, що Савченко Надія Вікторівна не відмовилася від вчинення злочинів, не припинила відносини зі співучасниками злочинів і не полишила намір закінчити свій злочинний умисел», - зачитав в.о. голови комітету Павло Пинзеник відповідний висновок членів цього комітету.

Крім того, комітет вважає обгрунтованими подання ГПУ на затримання та арешт Савченко через можливість впливу на свідків у кримінальному провадженні, перешкоджати здійсненню кримінального провадження, а також продовжувати іншим чином вчиняти злочини проти основ національної і громадської безпеки.

Як повідомлялося, Регламентний комітет ВР переніс із середи на четвер розгляд питання щодо подань генпрокурора про надання дозволу на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт народного депутата Надії Савченко.

Генеральний прокурор Юрій Луценко 15 березня у парламенті заявив про наявність у слідства незаперечних доказів того, що Савченко особисто планувала теракт у ВР. Того ж дня він направив до парламенту подання про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Савченко.

Володимир Рубан був затриманий вранці 8 березня під час перетину лінії розмежування на Донбасі в контрольному пункті в'їзду та виїзду "Майорськ" під час спроби ввезти з тимчасово окупованої території арсенал зброї, схований серед меблів.

Читайте також: Савченко намагалася залучити до скоєння теракту офіцерів ЗСУ - Луценко

Суд 9 березня обрав Рубану запобіжний захід у вигляді тримання під вартою 2 місяці без права внесення застави.  20 березня Апеляційний суд Києва відхилив апеляційну скаргу захисту Рубана на його арешт та залишив у силі обраний раніше запобіжний захід щодо нього.

За даними прокуратури, Рубан наразі підозрюється у вчиненні злочинів, таких як: змова до вчинення насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади (ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу  України), готування до вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 109) за попередньою змовою групою осіб,  готування до посягання на життя державних та громадських діячів за попередньою змовою групою осіб (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ст. 112 ККУ), готування до терористичного акту за попередньою змовою групи осіб (ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 258 ККУ), сприяння терористичній організації "ДНР" (ч.1 ст. 258-3), а також незаконне поводження зі зброєю за попередньою змовою групою осіб (ч.2 ст. 28, ч. 1 ст. 263 ККУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-