Савченко розповіла про гранату в сумці та “плани” підірвати Раду

Савченко розповіла про гранату в сумці та “плани” підірвати Раду

Укрінформ
Народний депутат Надія Савченко стверджує, що вона неодноразово отримувала погрози та інформацію про те, що її хочуть ліквідувати.

Про це вона сказала у вівторок на брифінгу в парламенті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами депутата, з цією метою до неї підіслали людину (Савченко назвала її "об'єктом А"), яка нотувала її жарти про підрив гранати у Верховній Раді, а потім передавала цю інформацію правоохоронним органам.

"Я отримувала погрози та інформацію про те, що мене хочуть ліквідувати. Це мав зробити об'єкт А, який наблизився до мене. Цей об'єкт А фіксував все, що я роблю. Тому я почала створювати сюрреалізм. Сюрреалізм заключався у тому, що не тільки так, як Луценко розповідав гранатами у різні боки, мінометом по куполу. Я почала розповідати про можливі і неможливі операції. Ми розробляли з ним "схеми", як можна ліквідувати верхівку влади", - сказала Савченко.

За її словами, "об'єкт А" постійно нотував її слова на так званий глухий телефон.

"Коли я жартувала на тему, чи не двинути сюди гранатою, колеги порадили краще у фільтрувальну систему запустити газ і зробити газову камеру. І такі сюрреалістичні події доносились об'єктом, він все це передавав для того, щоб скласти цю політичну провокацію, яка на даний момент трапилась", - сказала Савченко.

Вона вважає, що "об'єктом А" проводилася робота, щоб вивести її на найвищий рівень організації "так званого перевороту".

"Коли люди роблять революцію чи переворот, то зазвичай це люди-камікадзе. Вони ніколи не спитають про гроші. Тому задача об'єкта А була виявити можливе фінансування мене як політичної одиниці...Так само була поставлена задача вступати в контакти з можливими джерелами фінансування. Кожного разу, коли об'єкт А говорив, що мені потрібно зібрати гроші, я казала: "так, звичайно", але ніколи і ніде їх не шукала", - зауважила Савченко.

Вона підкреслила, що давала присягу не порушувати військову таємницю, тому прізвища не стала озвучувати.

При цьому Савченко назвала "об’єктом А" осіб, які нібито хотіли її ліквідувати, а "об’єктом Б" – одного з волонтерів. Вона також розповіла, що вмовила "об'єкт Б" на співпрацю зі спецслужбами. "Він допомагав у звільненні полонених, я вмовила його на допомогу українській армії, Збройним силам саме у співпраці із спецпідрозділами, в тій співпраці, яка їм буде потрібна", - зазначила вона.

Савченко також заявила, що у Раді підривати гранату не збиралася. "Ніколи в житті не зірвалась би у Раді граната, якщо там буде хоч одна невинна жива душа", - сказала вона.

Читайте також: Савченко стверджує, що Банкова хотіла її "ліквідувати"

При цьому Савченко зауважила, ніколи раніше не бачила страху в очах своїх "цинічних" колег, але коли була оприлюднена інформація про нібито гранати у неї в сумці, вони почали тікати з парламенту. "Реакція колег - це страх нерозуміння того, що їм можна бажати смерті", - сказала Савченко і заявила, що хоче зміни ситуацію не підривами, а дати нардепам зрозуміти, що це можливо.

"У мене є нагородна зброя, пістолет, який мені вручив Парубій, у мене є на нього офіційний дозвіл, і тому це не є заборонений предмет, і я маю право на його носіння. Стосовно гранат, ядерних боєголовок, які мені намалювали у сумочці, це підпадає під статтю Конституції 80, де сказано, що народного депутата ніхто не має права обшукувати. І тому я хочу, щоб ви задали запитання всім іншим депутатам, чи носять вони зброю", - так відповіла Савченко на запитання щодо наявності гранат у її сумочці.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний прокурор Юрій Луценко 15 березня у парламенті заявив про наявність у слідства незаперечних доказів того, що народний депутат Надія Савченко особисто планувала теракт у ВР. Зокрема, за його словами, Савченко хотіла використовувати дві гранати для підриву урядової ложі, за допомогою мінометів обвалити купол ВР, а людей розстріляли б із автоматів.

Того ж дня генпрокурор направив до парламенту подання про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Савченко.

Згодом з'явилася інформація про те, що у своїй сумці Савченко переносила три бойові гранати.

16 березня до Комітету ВР з питань регламенту та організації роботи Ради надійшло подання ГПУ щодо притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешту Савченко.

Представник Президента у ВР Ірина Луценко понформуваа, що Верховна Рада розгляне подання Генеральної прокуратури про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт позафракційного народного депутата Надії Савченко 22 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-