Венеціанська комісія критикує вимоги, що мають замінити е-декларації для активістів

Венеціанська комісія критикує вимоги, що мають замінити е-декларації для активістів

Укрінформ
Посилені вимоги щодо фінансової звітності та розкриття інформації для громадських активістів разом із жорсткими санкціями можуть мати негативний вплив на громадянське суспільство в Україні і мають бути переглянуті.

Такий спільний висновок оприлюднили у п'ятницю Венеціанська комісія та Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ (ОБСЄ/БДІПЛ), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Надзвичайно важливо, щоб плани України щодо скасування вимог е-декларації для активістів у боротьбі проти корупції, які також призводять до кількох серйозних проблем в галузі прав людини, були втілені до 1 квітня 2018 року - терміну подання перших декларацій», - зазначається у документі.

У висновку йдеться про внесення змін до законодавчих актів та Податкового кодексу України, що передбачають обов’язкове е-декларування для громадських організацій, річний дохід яких перевищує 14 тис. 350 євро, та ряду міжнародних бенефіціарів.

«Новий режим фінансової звітності та розкриття інформації, якщо він буде запроваджений, суперечитиме свободі об'єднань, праву на повагу до приватного життя та заборону дискримінації», - наголошується у документі.

Експерти вважають, що навіть у разі виявлення ознак відмивання коштів адекватною відповіддю буде кримінальне розслідування проти конкретних неурядових організацій, а не посилення вимог до звітності.

«Венеціанська комісія та ОБСЄ/БДІПЛ не вбачають необхідності в таких поправках і рекомендують їх або повністю (вилучити - ред.), або принаймні суттєво звузити, впевнившись у їх доцільності, чіткості та пропорційності», - сказано у висновках.

У документі наголошується, що громадські об'єднання не мають підлягати жорсткішим вимогам щодо фінансової звітності та розкриття інформації, ніж інші неприбуткові організації, підприємства чи інші юридичні особи.

Експерти Венеціанської комісії та ОБСЄ/БДІПЛ вважають, що вимоги до організацій, які не отримали жодної форми державної підтримки, мають бути менш жорсткими.

«У разі остаточного запровадження нових зобов'язань щодо фінансової звітності та розкриття інформації для організацій громадянського суспільства положення про санкції мають бути суттєво змінені, щоб передбачити можливість виправлення ймовірних помилок; зробити санкції пропорційними різним типам і ступеням порушень», - заявляють експерти.

У Венеціанській комісії вказали, що повний текст документа буде опублікований на веб-сайті комісії в понеділок, 19 березня.

Як повідомлялося, у березні 2017 року Верховна Рада ухвалила зміни до закону “Про протидію корупції”, згідно з якими члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані подавати електронні декларації.

Читайте також: Е-декларації активістів: Венеціанська комісія та ОБСЄ підготують спільний висновок

Президент Петро Порошенко 8 липня 2017 року подав на розгляд Верховної Ради проекти законів щодо скасування е-декларування для антикорупційних громадських активістів. Зокрема, це проекти законів № 6674 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги” та № 6675 “Про внесення відповідних змін до Податкового кодексу”.

Процес подання е-декларацій триває до 1 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-